Onthulling plaquette op Vromanbankje; ‘Laat Leo & Tineke-dag Utrechts eigen Valentijnsdag zijn’

VideoExact tachtig jaar geleden kuste de grote Nederlandse dichter Leo Vroman zijn vrouw Tineke voor het eerst. Dat gebeurde op een regenachtige dag in november, op een bankje aan de singel in het Utrechtse Zocherpark, vlakbij het bolwerk Sonnenborgh.

Precies op deze plek werd vanmiddag op een bankje een plaquette onthuld die aan De Kus herinnert. Geen onbelangrijk moment in de geschiedenis van de vaderlandse poëzie; Leo Vroman heeft het vaak aangehaald in zijn vele verzen. Tineke Sanders, op dat moment 17 jaar oud, is een leven lang zijn grote liefde en muze gebleven.

Het bankje aan het water gaat voortaan als het ‘Vromanbankje’ door het leven, als een bankje om de liefde te bezegelen met een kus. 

Dat was ook precies wat er na de feestelijke onthulling van de plaquette door burgemeester Jan van Zanen gebeurde: één voor één gingen stellen erop zitten om elkaar een zoen te geven. Familie, vrienden, bekenden, onder hen ook de dochters Peggy-Ann en Geri Vroman.

Zij waren overgevlogen uit respectievelijk Engeland en Texas om bij het eerbetoon aanwezig te zijn. Voorafgaand aan de onthulling strooiden zij een deel van de as van hun ouders in het water van de singel. Zij noemen de relatie van hun ouders, die beiden overleden in 2014, een ‘masterpiece of love’. ,,Moge hun voorbeeld hier navolging vinden. Laat dit een bankje zijn waar nog héél veel mooie dingen een begin krijgen,’’ verklaarde dochter Peggy-Ann.

Peggy Vroman en haar echtgenoot kussen elkaar op het bankje waar 80 jaar geleden Leo Vroman zijn vrouw Tineke Sanders  voor het eerst een zoen gaf.
Volledig scherm
Peggy Vroman en haar echtgenoot kussen elkaar op het bankje waar 80 jaar geleden Leo Vroman zijn vrouw Tineke Sanders voor het eerst een zoen gaf. © Foto Ruud Voest

Duitse inval

Leo Vroman werd geboren in Gouda. Hij en Tineke Sanders leerden elkaar kennen in 1938 bij de Utrechtse studentenvereniging Unitas. Hun verkeringstijd in Utrecht duurde maar anderhalf jaar, tot aan de Duitse inval in mei 1940. Vroman vluchtte toen het land uit en kwam na de nodige omzwervingen terecht in de Verenigde Staten. Eenmaal daar, liet hij Tineke overkomen. Ze hadden elkaar zeven jaar niet meer gezien. 

In de VS groeide Vroman uit tot een vermaard wetenschapper en tevens tekenaar. Zijn gedichten bleef hij daarnaast altijd in het Nederlands schrijven. ‘Liever heimwee dan Holland’ is een bekende regel. Jan van Zanen: ,,Vroman noemde zichzelf wel eens gekscherend de Dichters des Buitenlands.’’ De Utrechtse burgemeester toonde zich enthousiast over het Vromanbankje, ‘als teken van diepe verknochtheid en verbondenheid’.

Leo & Tineke-dag

Het initiatief tot het ‘romantisch-poëtische gedenktekentje’ is genomen door Utrechter Arjaan van Nimwegen. Hij is niet alleen een bewonderaar van het werk van Vroman, maar hij woont ook vlak bij de plek waar het bankje staat. ,,Ik kom er elke ochtend aan voorbij als ik ga hardlopen in het park. Utrecht moet een plek hebben waar Vroman wordt herdacht, vond ik, en daarvoor is er geen betere plek denkbaar dan het bankje waar hun levenslange liefde werd bezegeld. Utrecht verdient een Leo & Tineke-dag, laat voortaan 26 november de Utrechtse Valentijnsdag zijn.’’

Jan van Zanen onthult samen met de dochters Peggy-Ann (links) en Geri Vroman de plaquette op het ‘Vromanbankje‘ in het Utrechtse Zocherpark.
Volledig scherm
Jan van Zanen onthult samen met de dochters Peggy-Ann (links) en Geri Vroman de plaquette op het ‘Vromanbankje‘ in het Utrechtse Zocherpark. © Foto Ruud Voest

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht