Volledig scherm
Camping Wildzicht. © William Hoogteyling

Ontruiming van camping Wildzicht lijkt afgewend

UpdateCampingeigenaar Bert van Doorn van camping Wildzicht in Leersum krijgt zeer waarschijnlijk meer tijd om zijn camping te ontruimen. De bestuursrechter sprak het vanmiddag nog niet met zoveel woorden uit, maar Jaap-Willem Roozemond, raadsman van de bewoners, kon aan het eind van de zitting een triomfantelijke glimlach niet onderdrukken.

De bijna twintig bewoners die permanent op de camping verblijven stonden vandaag samen met Van Doorn en een vertegenwoordiging van de gemeente Utrechtse Heuvelrug voor de bestuursrechter in Utrecht. Die moet een oordeel vellen over de toekomst van de camping. De gemeente wil dat alle woonunits per 15 juli leeg zijn en dat de camping een maand later helemaal is opgeruimd. Ook eigenaar Bert van Doorn mag er niet meer wonen.

Illegale situatie

De bewoners van de camping hebben hun leven daar na allerlei omzwervingen weer op orde gekregen. Het gaat om ex-daklozen, ex-verslaafden en gescheiden mensen die door de scheiding dakloos werden. Van Doorn gaf ze een veilige plek om de draad weer op te pakken, maar zo ontstond wel een illegale situatie. En die wil de gemeente nu een halt toeroepen.

Quote

Er zit ook nog zoiets als een hart achter de letter van de wet

Raadsman Jaap-Willem Roozemond

Raadsman Roozemond waarschuwde dat de campingbewoners in het strafrecht zullen belanden als de gemeente zo volgens de letter van de wet blijft handelen. „Er zit ook nog zoiets als een hart achter de letter van de wet. Deze mensen zitten aan de onderkant van de samenleving. De druk is nu groot om elders huisvesting te krijgen. Dat lukt niet zo snel. Liever wat langer de tijd om deze mensen naar een nieuwe woning te begeleiden. Er is een maatschappelijk belang om deze mensen goed te begeleiden. Een van de bewoners heeft een tijd in een tentje gewoond, daar wil je toch niet naar terug?”

Noodsituatie

Een vertegenwoordigster van Humanitas, die al diverse bewoners begeleidt, wil de centrale coördinatie voor de herhuisvesting wel op zich nemen. Dat klonk de rechter, die zich meer als een bemiddelaar opstelde, als muziek in de oren. 

De familie De Boorder, die met kinderen op de camping woont, heeft al een kamer aangeboden gekregen via de stichting Bakhoven, die tijdelijke woonruimte aanbiedt aan gezinnen in een noodsituatie. Hun dochter Joëlle heeft nu net het derde jaar afgerond van een horeca-opleiding in Veenendaal. Daar gaat ze elke dag op de fiets naartoe. „Als ik naar Driebergen moet verhuizen, dan is het echt te ver voor me. Dan moet ik een nieuwe school vinden, maar nog veel erger: dan moet ik het derde jaar overdoen. Dat wil ik niet.”

Na een korte schorsing vertelde de vertegenwoordigster van de gemeente Utrechtse Heuvelrug dat ze contact had gehad met burgemeester Frits Naafs en dat hij wel iets ziet in maatwerk.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Volledig scherm
Camping Wildzicht. © Koen Laureij

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht