Onzeker of Utrecht kan deelnemen aan wietexperiment
Het is nog allerminst zeker of Utrecht mee kan doen met een door de overheid geleid wietexperiment. Dat bleek vanmorgen na een overleg van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) op het Utrechtse Stadskantoor, waar ook wethouder Victor Everhardt (D66, volksgezondheid) bij aanwezig was.
Delen per e-mail
In het nieuwe regeerakkoord staat dat de overheid een proef met gereguleerde wietteelt wil toestaan in zes tot tien gemeenten in Nederland. Uit het experiment moet blijken of de criminaliteit in die gemeenten afneemt en of de wiet minder schadelijke stoffen bevat. Dit experiment is tot groot genoegen van de Utrechtse wethouder Everhardt die al jaren deze mogelijkheid - met het oog op volksgezondheid en het tegengaan van criminaliteit - bepleit.
Tot nog toe hield het kabinet de plannen steeds tegen. Maar de nieuwe regering wil nu wel ‘één uniform experiment’ toestaan in zo’n tien middelgrote gemeenten. Utrecht heeft zich als een van de eersten aangemeld, maar er staan meer gemeenten in de rij dan er mee mogen doen. ,,We hebben afgesproken geen wedstrijd tussen gemeenten te organiseren’’, zegt Everhardt. ,,Maar natuurlijk, wij willen meedoen en dat blijven we bepleiten.’’
Volgens de wethouder zou Utrecht zo kunnen starten, omdat dit de afgelopen jaren al is voorbereid met de zogenoemde Social Cannabis Club. Het doel van de wietclub is om in clubverband onder toezicht van de gemeente of landelijke overheid voor een kleine groep leden legaal cannabis te kweken. Voordeel is dat de cannabis hierbij gecontroleerd kan worden op kwaliteit en sterkte.
Criteria
De burgemeesters en wethouders van de VNG hebben afgesproken de komende tijd eerst met het kabinet in overleg te gaan over de criteria van de experimenten. Pas daarna wordt de vraag gesteld welke gemeenten of regio’s mee kunnen doen. De VNG zou het liefst een zekere mate van variatie in de experimenten willen aanbrengen om te kunnen onderzoeken wat het beste werkt, maar het is de vraag of de overheid die diversiteit wil toestaan.
Onder het huidige gedoogbeleid is de verkoop van wiet door coffeeshops toegestaan, maar de inkoop en productie ervan niet. Een werkgroep van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) verklaarde in 2015 het huidige beleid ‘failliet’. Gemeenten, zoals Breda, zoeken vooral oplossingen om de teelt uit de handen van criminelen te halen en zo politiecapaciteit vrij te spelen voor belangrijker zaken.
Verder in het nieuws
-
‘Cold Case’ neergestoken Nieuwegeiner Richard Houtveen heropend
-
Utrecht overweegt Chinees behang weg te halen uit Oud Amelisweerd
De gemeente Utrecht gaat onderzoeken of het bijzondere Chinese behang verwijderd kan worden uit landhuis Oud Amelisweerd in Bunnik. -
FOTO'S Utrecht geniet van supersneeuwmaan
-
Loper op snelweg slechts lichtgewond na aanrijding op A28 bij Den Dolder
Op de A28 van Amersfoort naar Utrecht is aan het einde van de ochtend bij Den Dolder een ongeval gebeurd waarbij een persoon is aangereden. De persoon liep om nog onbekende reden op de weg en raakte volgens een woordvoerder van de politie door de aanrijding lichtgewond. -
Update Krapte op de kantorenmarkt: Utrecht grijpt in
-
Rijstroken afgesloten na ongeluk A12 bij Harmelen
-
PREMIUM
Tonnen voor beter imago centrum Zeist
De geplaagde ondernemers in het centrum van Zeist krijgen steun van de lokale politiek. De gemeente trekt maximaal 350.000 euro uit om het imago van het winkelgebied te versterken. -
Auto brandt uit in Utrechtse wijk Zuilen
Rond 2.00 uur vannacht is een auto aan de Zwanenvechtlaan in de Utrechtse wijk Zuilen volledig uitgebrand. Een buurtbewoner hoorde dat er een ruit werd ingeslagen en alarmeerde de hulpdiensten.
In samenwerking met indebuurt Utrecht