Volledig scherm
© Venema Media

Ooggetuige dodelijk verkeersongeval: ‘Sluit de tramovergang om ongelukken te voorkomen’

OoggetuigeOpeens was er die harde klap. Utrechter Maurits Logtenberg was zaterdagochtend getuige van het dodelijke ongeval op de Weg der Verenigde Naties, waarbij een camper door een tram werd geraakt. De bestuurder van de camper overleed. ,,Het wordt tijd dat de verkeerssituatie hier wordt aangepast.”

Volledig scherm
De ravage © GinoPress B.V.

Logtenberg was vanochtend in het kantoor van zijn bedrijf aan de Weg der Verenigde Naties aan het werk. Tot hij plots een enorme knal hoorde. Een sneltram die zojuist de halte Graadt van Roggenweg had verlaten, de Sowetobrug was overgestoken en op weg was naar het 24 Oktoberplein kwam hard in botsing met een camper. Hoogstwaarschijnlijk wilde de camper links afslaan, de Overste den Oudenlaan in. ,,Vanuit mijn kantoor kijk ik precies uit op die plek,” vertelt Logtenberg. ,,Toen ik die klap hoorde keek ik meteen op. Ik zag nog net hoe de camper werd meegesleurd door de tram.”

De 41-jarige ondernemer bedacht zich geen moment, sprong van zijn stoel en rende naar buiten. ,,Ik zag dat al veel mensen aan het bellen waren, dus het geeft geen zin om dan nog eens 112 te bellen. Daarom ben ik naar de camper toegelopen. Ik zag dat de bestuurder er slecht bij lag. De vrouw en het kind waren gelukkig nog wel bij kennis. We hebben ervoor gezorgd dat zij in elk geval afgeschermd bleven.” Nadat de hulpdiensten waren gearriveerd assisteerde Logtenberg met het uit de camper dragen van het slachtoffer. ,,Het was toen al duidelijk dat het slachtoffer was overleden,” zegt Logtenberg.

Quote

Waarom het mogelijk is om op die plek de trambaan over te steken snap ik totaal niet. Welke idioot heeft dat bedacht

Maurits Logtenberg

Kwaad

Volledig scherm
Maurits Logtenberg op de plek van het ongeval. © Marnix Schmidt

Nu, enkele uren na het ongeval, beeft Logtenberg nog steeds na. En hij is kwaad. ,,Waarom het mogelijk is om op die plek de trambaan over te steken snap ik totaal niet. Welke idioot heeft dat bedacht?” Vanuit zijn kantoor ziet hij dagelijks automobilisten, fietsers, scooterrijders en voetgangers de gevaarlijkste capriolen uithalen. ,,Het is ook niet de eerste keer dat het hier misgaat met een tram en een auto. Als ik voor iedere keer dat ik het hier maar net goed zie gaan een tientje zou krijgen, kan ik stoppen met werken.” De cijfers bewijzen dat. Alleen al op het Utrechtse traject van de sneltram vonden dit jaar minimaal zes ongelukken plaats.

Wat de ondernemer betreft moet het Utrechtse stadsbestuur goed nadenken over mogelijke alternatieven met overgangen rondom de Weg der Verenigde Naties. ,,Het zaait ook verwarring dat je vanuit de Overste den Oudenlaan wel de trambaan mag oversteken, maar andersom niet. En het wordt hier ook alleen maar drukker qua verkeer. Wat mij betreft sluiten ze de overgang helemaal, want dit kan niet langer zo.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht