Volledig scherm
Drukte bij Henschotermeer © Cees Wouda

Ook deze Utrechtse projecten komen in gevaar door stikstofuitspraak

De uitbreiding van het Henschotermeer, het planten van een geboortebos bij Houten en de aanleg van de Rondweg bij Veenendaal: allemaal plannen die mogelijk niet door kunnen gaan vanwege de nationale stikstofcrisis.

De drie projecten staan samen met 25 anderen op een lijst die door de provincie Utrecht openbaar is gemaakt. Het is een inventarisatie van projecten die mogelijk gevaar oplopen door de stikstofuitspraak van de Raad van State. Gisteren werd al bekend dat ook de start van de Ronde van Spanje hierdoor mogelijk gevaar loopt.

Naar nu blijkt zijn ook in het oog springende projecten als de uitbreiding van het Henschotermeer onzeker. De exploitant wil bij de recreatieplas graag een activiteitenhal, camperplaatsen, bijzondere overnachtingsplekken en nieuwe horeca aanleggen. Ook het nieuwe geboortebos bij Houtende rondweg bij Veenendaal en de aanleg van een ecoduct bij Leersum zitten in de gevarenzone.

Gevolgen

Een woordvoerder van de provincie kan niet zeggen hoeveel stikstof deze projecten gaan veroorzaken. ,,We hebben geen berekeningen gemaakt, maar conform de wens van het Rijk zijn alle projecten die een vergunning moeten krijgen op een rijtje gezet. Pas later wordt bekeken wat de eventuele gevolgen kunnen zijn.”

In mei zette de Raad van State een streep door het Nederlandse stikstofbeleid, omdat het strijdig is met de Europese natuurwetgeving. Een teveel aan stikstof tast de biodiversiteit in natuurgebieden aan. Als gevolg van deze uitspraak staan ongeveer 18.000 projecten, van grote infrastructuurprojecten tot aan de bouw van nieuwe stallen en woningen, op losse schroeven. Nieuw beleid moet de uitstoot van stikstof verminderen.

Als reactie op de uitspraak van de Raad van State stelde het kabinet een adviescollege in onder leiding van oud-minister Johan Remkes. Dit college moet het kabinet adviseren over de te nemen maatregelen. Daaronder valt de verlaging van de maximumsnelheid op wegen en inkrimping van de veestapel, zo maakte het AD zaterdag bekend.

Meer weten over het stikstofprobleem? Bekijk hieronder het college van de Universiteit van Nederland.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht