Volledig scherm
Wijk bij Duurstede Gravenbol Foto William Hoogteyling © William Hoogteyling

Ook dit jaar betaald parkeren op recreatieterrein De Gravenbol

Agrarisch loonbedrijf Van der Louw uit Wijk bij Duurstede gaat recreatieterrein De Gravenbol beheren. Ook dit jaar moeten automobilisten drie euro aan parkeergeld betalen.

De gemeente heeft vier maanden nodig gehad om een nieuwe beheerder te vinden sinds de stichting Wijk Nog Leuker liet weten met het beheer te stoppen. Uit de vijf gegadigden heeft de gemeente Van der Louw gekozen. Die zorgt ervoor dat er gemaaid wordt, dat de boel netjes blijft en ook int hij de parkeergelden. Het tarief blijft drie euro voor een auto en acht euro voor het gebruiken van de trailerhelling. Tijdens het paasweekend moeten recreanten al parkeergeld betalen.

Horeca

In afwachting van wat er aan horeca-activiteiten op De Gravenbol mogelijk is, is Van der Louw voorlopig voor één jaar als beheerder aangesteld. Het recreatieterrein maakt deel uit van een kwetsbaar natuurgebied. Vijf jaar geleden is op landelijk niveau besloten de takken van de Rijn als een Natura 2000-gebied aan te wijzen en te beschermen. Vanaf die tijd is het niet meer mogelijk om nieuwe functies toe te voegen die in strijd zijn met de doelstellingen voor Natura 2000-gebieden. 

Horeca is een nieuwe functie waarvoor nog onderzocht moet worden of er sprake is van negatieve effecten op de instandhoudingsdoelen. Om de effecten te onderzoeken dient een natuurtoets te worden uitgevoerd. Wanneer hieruit blijkt dat het wel meevalt met de mogelijke schade aan het natuurgebied, zou horeca gedoogd kunnen worden.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht