Volledig scherm
© Gemeente Utrecht

Ook fietsers moeten omrijden tijdens herinrichting van Voorstraat en Wittevrouwenstraat

De herinrichting van Voorstraat en Wittevrouwenstraat in Utrecht start volgens aangepaste planning tussen half april en begin mei 2020. De wegen worden omgebouwd tot fietsstraat, waarbij auto’s te gast zijn. Er komt daardoor meer ruimte voor fietsers en voetgangers.

Uitgangspunt van de gemeente was om  ervoor te zorgen dat zowel voetgangers als fietsers  tijdens de werkzaamheden kunnen passeren, maar dat blijkt voor die laatste groep niet mogelijk. Daarom is ervoor gekozen om de hinder zoveel mogelijk te beperken. Met extra menskracht gaat het werk zo’n 6 maanden duren.

De wegen deels openhouden voor het fietsverkeer blijkt inefficiënt, ook omdat tijdens bijvoorbeeld het aanbrengen van nieuw asfalt, de straat toch helemaal dicht moet. Bovendien bleek fietsers doorlaten 1,5 miljoen euro duurder te zijn, onder meer omdat er dan bomen verplaatst moeten worden.

Deels afsluiten

De gemeente kiest er nu voor om telkens een deel van de straat af te sluiten. Fietsers, auto’s en bevoorradingsverkeer worden zoveel mogelijk ontzien. Voetgangers kunnen altijd langs de werkzaamheden lopen, zodat woningen, winkels en horecazaken bereikbaar blijven.

De verwachting is dat veel fietsers de Lange Jansstraat en Nobelstraat als eerste alternatief zullen zien voor de route door Voorstraat en Wittevrouwenstraat. Om op die plek zoveel mogelijk drukte te voorkomen, worden meerdere korte omleidingsroutes voorbereid (via de St. Jacobstraat en Loeff Berchmakerstraat). Fietsers worden ook al eerder verleid om andere routes te kiezen. Als het desondanks toch te druk wordt in de Nobelstraat, volgen extra maatregelen.

Een boete- en bonusregeling moet ervoor zorgen dat het werk in Voorstraat en Wittevrouwenstraat uiterlijk half november gereed is. De herinrichting van de Wijde Begijnestraat, die ook onderdeel vormt van het project, zal meteen daarna plaatsvinden en duurt ongeveer anderhalve maand. In totaal nemen de werkzaamheden dus circa 8 maanden in beslag.

De gemeente is ook van plan is om aansluitend de Predikherenstraat en Loeff Berchmakerstraat definitief af te sluiten voor autoverkeer. Na publicatie van dat verkeersbesluit kunnen belanghebbenden nog bezwaar indienen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht