Volledig scherm
Geen podium en livemuziek tijdens Koningsdag op het Lucasbolwerk dit jaar. © Foto Tilt

Ook horeca op Lucasbolwerk schrapt festiviteiten tijdens Koningsdag

De horeca op het Lucasbolwerk schrapt, voor het eerst sinds vijftien jaar, de festiviteiten voor Koningsdag. De ondernemers hikken aan tegen de hoge kosten om het feest mogelijk te maken.   

Quote

Elke editie bij ons is zonder geweld en ongevallen verlopen. Op het gebied van geluids­over­last doen we het ook niet slecht. Bij ons althans is nooit een klacht binnengeko­men

Organisator Rubert Dorrestijn

,,Wij zouden graag het evenement georganiseerd hebben, zoals we dat al meer dan 15 jaar doen”, zegt Rubert Dorrestijn van Café Tilt. Samen met De Potdeksel en Café De Stad organiseert Tilt al vele jaren festiviteiten rondom Koninginnedag en Koningsdag op het Lucasbolwerk. ,,Maar de eisen die de gemeente dit jaar stelt zijn strenger geworden en daardoor worden de kosten voor de horeca-ondernemer te hoog.  Dit jaar zijn de eisen en de daarbij behorende kosten voor geluid, een verplichte limiter (geluidsbegrenzer, red.), het inhuren van zowel beveiliging als EHBO nieuw voor ons evenement.  Het feest zou voor de ondernemers ruim twee keer zo duur worden.”

Het besluit valt Dorrestijn en zijn collega’s zwaar. ,,Elke editie bij ons is zonder geweld en ongevallen verlopen. Op het gebied van geluidsoverlast doen we het ook niet slecht. Bij ons althans is nooit een klacht binnengekomen. Na ieder evenement hebben we geëvalueerd en waar nodig verbeteringen doorgevoerd. Zowel op het gebied van drankverkoop als op het gebied van entertainment en vergunningseisen. De door ons genomen maatregelen waren blijkbaar voldoende voor een succesvol verloop van de vorige edities en het doet ons dan ook pijn dit besluit te moeten nemen.’’

De horeca-ondernemers bij de feestpleinen in de binnenstad, zoals het Domplein, Neude, Stadhuisplein en Janskerkhof, haalden eerder al de stekker uit het feest. Ook deze ondernemers vinden de kosten te hoog en drongen aan bij de gemeente om op Koningsdag langer dan tot 18.00 uur door te mogen gaan met het feest, om de kosten terug te verdienen. Vooralsnog is de gemeente echter niet overstag gegaan voor de eisen van de horeca.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht