Volledig scherm
Woningen in aanbouw aan de Lentehof in Lopik. © Karin Verhoef

Ook in Lopik sneller kans op woning door loting

Starters en mensen die met spoed op zoek zijn naar een woning kunnen ook in Lopik wellicht sneller slagen. Woningcorporatie De Woningraat overweegt mee te doen aan toewijzing van woningen via loting. Dat zou dan gelden voor 10 procent van de woningen.

Deze mogelijkheid is opgenomen in de nieuwe regionale huisvestingsverordening, waarbij zestien gemeenten in de woningmarktregio Utrecht zijn betrokken. De nieuwe verordening is onder meer bedoeld om rechtsongelijkheid in de regio te voorkomen en wordt alleen doorgevoerd als alle zestien gemeenten ermee instemmen.

Behoud van inschrijfduur

Een andere kans tot verbetering van de positie van starters en spoedzoekers op de woningmarkt is de invoering van behoud van inschrijfduur (voor 75 procent) bij het accepteren van een woning. Wie een huis accepteert dat achteraf niet bevalt, kan dan gemakkelijker weer verhuizen. De woningzoekende hoeft dan niet opnieuw zeven of acht jaar op de wachtlijst te staan. Dit kan mensen stimuleren eerder een woning te accepteren, waarmee de doorstroming verbetert. Op de oververhitte woningmarkt schort het op dit moment aan doorstroming.

Wie overweegt een eengezinswoning te verlaten die te groot is geworden, omdat bijvoorbeeld de kinderen het huis uit zijn, doet dit nu niet altijd, vanwege de vrees weer jaren te moeten wachten als het wonen in een appartement onverhoopt tegenvalt. 

Systeemwijziging

De Lopikse gemeenteraad moet nog besluiten of hij aan deze regeling meedoet. Het betekent een systeemwijziging die niet op korte termijn weer ongedaan gemaakt kan worden. In dat geval zouden verschillen ontstaan in de opbouw van inschrijftijd tussen woningzoekenden die wel en geen 75 procent van hun inschrijftijd hebben behouden bij het accepteren van een woning.

De gemeenten krijgen tevens iets meer invloed om urgent woningzoekenden een huis toe te wijzen.

Op een aantal onderdelen van de regionale huisvestingsverordening zijn de zestien gemeenten vrij om die wel of niet over te nemen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de woningtoewijzing via loting, waar bij Woningcorporatie De Woningraat wel animo voor is. Lopik gaat voorlopig echter niet sturen op het toekennen van woningen in de middenhuurklasse. Daarvoor is in Lopik te weinig vraag naar huurwoningen in het middensegment met een huur tussen 750 en 950 euro, vindt het college van burgemeester en wethouders.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht