Ook na je dood dichtbij FC Utrecht

VideoFC Utrecht-supporter ben je tot de dood. En daarna eigenlijk ook. Daarom werd speciaal voor de ‘diehardsupporter’ vandaag een uitstrooiveld met ‘echt Galgenwaards gras’ geopend bij crematorium Daelwijck in de Utrechtse wijk Overvecht.

Onder toeziend oog van FC Utrecht-directeur Wilco van Schaik en aanvoerder Willem Janssen mocht FC Utrecht-icoon Jean Paul de Jong het veld openen, samen met initiatiefneemster Marijke Hobbij (64). Dat deden zij met de onthulling van een standbeeld van een FC Utrecht-supporter. ‘Voor eeuwig en altijd in ons Rood-Witte hart’ staat er op de sokkel van het beeld.

Uitstrooiveld

Initiatiefneemster Hobbij benaderde de club drie jaar geleden met het idee voor een uitstrooiveld voor supporters. FC Utrecht en uitvaartverzorger Yarden pakten de handschoen op.

Ook supportercoördinator Robert Junier raakte betrokken bij het project. ,,Ik heb vaak genoeg gezien dat er bij begrafenissen FC Utrechtvlaggen of -sjaals op de kist liggen, clubliederen gezongen worden of de kist die nog voor een laatste keer langs het stadion gereden wordt’’, aldus Junier. ,,Er is dus voldoende vraag naar een dergelijke plek voor FC Utrecht-fans.’’

Wanneer de eerste Utrecht-supporter op het veldje van vier vierkante meters wordt uitgestrooid, is nog niet bekend. ,,De dood kun je niet voorspellen’’, zegt initiatiefneemster Marijk Hobbij (64). 

 Rood-witte hart

Geïnteresseerden kunnen zich bij het crematorium aanmelden als ze 'voor eeuwig en altijd in ons rood-witte hart' hun laatste rustplaats vinden, gebroederlijk tussen mede-supporters.

Utrecht-aanvoerder Willem Janssen: ,,Het is zo mooi om te zien hoeveel de club betekent voor mensen. Met de vier stoelen uit de Galgenwaard aan de rand van het strooiveld, onder deze mooie boom en met uitkijk op de fontein is dit een prachtige plek.’’

Volledig scherm
Marijke Hobbij en Jean Paul de Jong onthullen het monument op het veldje. Links: speler Willem Janssen. © Foto Ruud Voest

Voor Algemeen Directeur Wilco van Schaik is Daelwijck sowieso een bijzondere omgeving. ,,Vijftig meter verderop heb ik mijn ouders een paar jaar geleden uitgestrooid. Je kunt je niet voorstellen hoe diep de gevoelens gaan voor een voetbalclub. Het betekent zo veel voor de supporters, daarom is een laatste rustplaats op Daelwijck bij dit standbeeld en op de grasmat van de Galgenwaard zo ontzettend bijzonder’’, aldus de directeur. De grasmat is overigens niet echt uit het stadion gehaald. Het is alleen hetzelfde soort gras dat ook in het stadion ligt.  

Quote

Vijftig meter verderop heb ik mijn ouders een paar jaar geleden uitge­strooid

Wilco van Schaik

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht