Volledig scherm
Ook de Nieuwe Koekoekstraat wordt geen leefstraat. © Google Streetview

Ook Nieuwe Koekoekstraat wordt geen 'leefstraat'

Ook de Nieuwe Koekoekstraat in Utrecht wordt deze zomer geen 'leefstraat'. Verkeerswethouder Lot van Hooijdonk ziet wel in dat de bewoners van de straat het erover eens zijn hoe die een succes kan worden. Of er voldoende draagvlak in de rest van de buurt is zegt zij niet te kunnen vaststellen. Daarom staat zij de leefstraat niet toe.

Een leefstraat is een auto- en fietsloze straat vol zelfgemaakte meubels en speelplekken. Het initiatief om dit uit België overgewaaide fenomeen hier ook te introduceren kwam een paar jaar geleden van GroenLinks-raadslid Brechtje Paardekooper.

Vogelenbuurt

Onlangs zag Van Hooijdonk na weken van gesteggel tussen voor- en tegenstanders in de Vogelenbuurt af van het verzoek om van de nabijgelegen Koekoekstraat deze zomer een leefstraat te maken. Bewoners van omliggende straten vreesden voor negatieve gevolgen, zoals meer verkeer, geluidsoverlast en hogere parkeerdruk. De wethouder peilde onvoldoende draagvlak in de buurt.

Morgen houdt de gemeenteraad een spoeddebat over de leefstraten in de Vogelenbuurt. Na VVD en CDA voelen ook D66 en SP de noodzaak om te praten over ‘het rommelig’ verlopen proces over de auto- en fietsloze straten.

In een brief aan de gemeenteraad over de Nieuwe Koekoekstraat schrijft Van Hooijdonk dat de gemeente in een eventueel vervolg van het project leefstraten ‘vooraf betere afspraken met initiatiefnemers moet maken over hoe we in hun specifieke situatie het verwerven van draagvlak beoordelen.’ 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht