Volledig scherm
Een artist's impression van het toekomstige tram- en busstation van Nieuwegein. © Gemeente Nieuwegein

Ook provincie steunt nieuw ov-knooppunt Nieuwegein

Provinciale Staten zijn akkoord met de bouw van een nieuw openbaar vervoerknooppunt in Nieuwegein. Dat maakt deel uit van de ontwikkeling van City West, het westelijk deel van Nieuwegeins stadscentrum. De gemeenteraad van Nieuwegein stemde daar vorige week donderdag al mee in.

Zowel provincie als gemeente investeren 7,5 miljoen in de ontwikkeling. De provincie neemt de bouw van het ov-knooppunt voor haar rekening, de gemeente ontwikkelt het omliggende gebied. Daarvoor wordt onder meer de voormalige bioscoop gesloopt en verrijzen honderden woningen op en rond de huidige parkeerplaats.

Het ov-knooppunt verhuist van de noord- naar de zuidzijde van het tramstation, dat zelf enkele tientallen meters opschuift. Aanpak van het ov-knooppunt is nodig omdat de nieuwe trams die de provincie vanaf 2020 laat rijden een lage instap hebben, terwijl de perrons nu ruim een halve meter hoger liggen om aan te sluiten bij de oude trams. Ook wilde provincie langere bussen laten rijden in de regio om de groei in het reizigersvervoer op te vangen. Die langere bussen passen niet in het huidige busstation.

Het verschuiven van het tramstation maakt bovendien ruimte vrij voor een fietspad, waardoor fietsers niet meer door de parkeergarage onder het winkelcentrum hoeven om van noord- naar zuid te komen. Die route ervaren velen als sociaal onveilig.

Stap dichterbij

Het nieuwe tramstation moet medio 2020 klaar zijn, het busstation uiterlijk 2023. Ondernemers en inwoners reageerden eerder terughoudend op de plannen. Plan na plan haalde het niet, meenden zij, dus met dit plan is het eerst zien, dan geloven. Nu ook Provinciale Staten akkoord is met de bouw van het nieuwe ov-knooppunt, is de uitvoering van dit plan in elk geval weer een stap dichterbij.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht