Volledig scherm
De Cabauwsekade (foto) en de Lopikerweg West in het buitengebied van Cabauw krijgen ook snel internet. © Karin Verhoef

Ook snel internet voor laatste stukken buitengebied Cabauw en Polsbroek

Ook de laatste stukjes buitengebied van de Cabauwsekade en de Lopikerweg West in Cabauw en de Noordzijdseweg tussen Polsbroek en Polsbroekerdam krijgen snel internet. Net als in de dorpskernen wordt een glasvezelkabel aangelegd.

Netwerkbeheerder Rekam uit Gouda neemt de klus op zich. In Cabauw gaat het om Cabauwsekade 1 tot en met 14 richting Lopik en een deel van de Lopikerweg West tussen Cabauw en Lopik-Dorp. In Polsbroek komt de Zuidzijdseweg later aan de beurt als hier voldoende belangstelling voor is; de werkzaamheden worden in elk geval voorbereid. „We hopen in het voorjaar te beginnen”, zegt directeur Peter Oskam van Rekam.

Meerprijs

De aanleg van snel internet in buitengebieden hangt af van de bereidheid tot deelname van de aanwonenden; meer dan 50 procent moet meedoen. De diverse marktpartijen die glasvezel in Nederland aanleggen, richten zich vooral op de kernen van steden en dorpen. De aanleg in buitengebieden is vaak onrendabel vanwege de grotere afstanden tussen de huizen. Gemeenten proberen de aanleg van snel internet in het buitengebied te stimuleren door te onderzoeken of bewoners open staan voor sneller internet tegen een meerprijs. In 2016 sloegen de provincie Utrecht en de Utrechtse gemeenten de handen ineen om de aanleg van snel internet in het buitengebied te bespoedigen.

Voor de Lekdijk is het gezien de plannen voor dijkversterking nog onduidelijk wanneer de aanleg van glasvezelkabel mogelijk is.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht