Ook tweede slachtoffer beknelling bij Beatrixsluis uit benarde positie bevrijd

VideoIn Nieuwegein zijn vanmorgen twee mannen bekneld geraakt onder een contragewicht van 65 ton van de Prinses Beatrixsluis. Inmiddels zijn beide slachtoffers bevrijd. 

De mannen waren daar aan het werk vanwege de renovatie van de sluis. Een van de twee werd al snel bevrijd door de brandweer en is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Het bevrijden van de tweede man duurde langer. Hij zat met een voet vast ter hoogte van de bovenste toren van de sluis. Een speciaal team, het Specialisme Technische Hulpverlening (STH), is ingeroepen om de man te bevrijden. Uiteindelijk kon hij, met enige moeite, zelf naar de ambulance lopen.

Tekst gaat verder onder foto.

Volledig scherm
Een van de slachtoffers wordt in een ambulance getild. © foto ricardo smit

Voordien was gekeken naar verschillende opties om hem uit zijn benarde positie te bevrijden. Het contragewicht moest worden opgetild of de betonlaag rondom de voet van de medewerker moest worden verwijderd. Het team besloot eerst het contragewicht te zekeren en daarna de betonlaag om de voet weg te boren.

Het contragewicht van een sluisdeur is het tegengewicht dat ervoor zorgt dat de sluisdeur omhoog kan worden gehesen. Normaliter loopt dit gewicht tussen twee geleiderails en is het bevestigd aan kabels. Vanochtend was dit niet het geval en is het gewicht een stuk naar beneden gevallen. Daarop is het scheef in de geleiderails terechtgekomen. Er moest eerst worden voorkomen dat het gewicht verder naar beneden valt. Daarna kon de reddingsactie van de man worden voortgezet. 

Opgeknapt

De Beatrixsluis was in 1938 het eerste bouwwerk dat naar de prinses werd vernoemd, die in januari van dat jaar was geboren. De sluis zorgt voor een verbinding tussen de havens van Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen en verzorgt voor meer dan 50.000 schepen per jaar een veilige passage. De twee oude sluiskolken worden momenteel opgeknapt en qua uiterlijk in oude staat teruggebracht.

De renovatie van de twee oude sluiskolken moet in de tweede helft van dit jaar klaar zijn. De brandweer meldt dat er momenteel water in de sluis staat, maar dat dit niets met het ongeval te maken heeft gehad.

Groter en breder

Begin februari opende prinses Beatrix een derde schutkolk in de sluis. Die is groter en breder dan de andere twee. Op dit moment wordt ook gewerkt aan een van de sluisdeuren van de derde kolk. Die deur sluit niet goed af.

Volledig scherm
Hulpdiensten in actie op de Prinses Beatrixsluis. © foto ricardo smit
Volledig scherm
De hulpdiensten waren massaal uitgerukt. © foto ricardo smit
Volledig scherm
Een opgeroepen traumahelikopter landde vanochtend bij de sluis. © Michiel van Beers

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht