Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

Ook Utrechtse scholen getroffen door fouten bij eindtoetsen, opluchting bij Mattheusschool Overvecht

UpdateVerschillende Utrechtse basisscholen moeten met hun leerlingen om tafel nu blijkt dat er bij een aantal eindtoetsen is geblunderd. Een deel van hen heeft een verkeerd advies gekregen voor een nieuwe middelbare school.

Een goede uitkomst van de toets kan ertoe leiden dat het eerdere advies van de leerkracht, dat leidend is, alsnog naar boven wordt aangepast. Bij de beoordeling van 20.000 van deze toetsen zijn fouten gemaakt. In de meeste gevallen maakten deze fouten niet uit voor het advies, maar een nog onbekend aantal kinderen moet er rekening mee houden dat ze bijvoorbeeld toch beter niet naar het vwo kunnen, maar naar de havo.

Bij scholenkoepel PCOU Willibrord (30 basisscholen in de stad) zijn er op vijf scholen problemen. ,,Deze scholen werken met eindtoetsen van aanbieders AMN of Dia,” vertelt een woordvoerster. ,,We zijn nu aan te inventariseren hoeveel leerlingen door de fout zijn getroffen. Daarna kijken we wat de gevolgen zijn voor deze leerlingen. We hopen iedereen uiterlijk aan het einde van de dag op de hoogte te hebben gebracht.”

Op de overige scholen van PCOU is de CITO-toets afgenomen. Op die scholen zijn geen problemen, zo meldde het ministerie van Onderwijs al eerder.

Opluchting

Bij de Mattheusschool in Overvecht was er juist opluchting. De 22 leerlingen van groep 8 hebben in april de IEP-eindtoets gedaan. ,,Vorige week ging nog de vlag uit dat de toets bovengemiddeld goed was gemaakt”, zegt directeur Maarten Goossens. ,,Toen we deze morgen hoorden over de te hoge scores, knepen we hem wel even. Maar we kregen al direct bericht van IEP dat geen van onze leerlingen betrokken is. Er worden dus geen scores bijgesteld. Daar zijn we natuurlijk ontzettend blij mee.”

Een woordvoerder van de Katholieke Scholenstichting Utrecht KSU (25 scholen) laat weten dat op 15 scholen de IEP is afgenomen. Op die scholen hebben in totaal 29 leerlingen een‘verkeerd’ toetsadvies gekregen, aldus de woordvoerder: ,,Na bijstelling blijken echter bijna alle toetsadviezen uit te komen op het gegeven schooladvies. Ouders zijn vandaag geïnformeerd of worden geïnformeerd.‘’

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht