Volledig scherm
© U-OV

Ook vandaag enkele buslijnen naar Uithof en ziekenhuizen

Vervoerder U-OV laat ook vandaag enkele belangrijke buslijnen langs ziekenhuizen in Utrecht rijden. Vandaag is de tweede en voorlopig laatste landelijke stakingsdag in het streekvervoer.

De lijnen 8 (tussen CS en het Oorsprongpark) en 28 tussen station Vleuten en de Uithof) rijden ook vandaag elk kwartier, lijn 28, 31, 37, 43, 52 en 72 rijden om het halfuur. Ook tramlijnen 60 en 61 rijden om het halfuur. 

Gisteren bleek dat er in de loop van de ochtend voldoende chauffeurs niet mee deden aan de staking om toch zeven busdiensten en één tramlijn te laten rijden. De frequentie was wel lager dan normaal: één keer per half uur. Onder meer De Uithof was daardoor bereikbaar. Dat is belangrijk voor patiënten en bezoekers van het UMC Utrecht. Volgens een woordvoerder van het bedrijf kregen chauffeurs die gisteren de weg op gingen applaus van de passagiers. Dat gebeurde vooral in de bus naar De Uithof.

Verlof

Over de stakingsbereidheid hebben werkgevers en vakbonden verschillende lezingen. Vervoerder U-OV meldt desgevraagd dat 70 tot 80 procent van de 1100 chauffeurs formeel niet heeft gestaakt. ,,Een groot deel van die groep heeft verlof opgenomen.’’

Vakbond FNV zegt dat veel werknemers verlof hebben opgenomen om niet de keuze tussen wel of niet staken te hoeven maken. ,,Veel chauffeurs hebben zich wel bij ons gemeld als sympathisant’’, zegt bestuurder Lutz Kressin. ,,Het is een andere manier van staken.’’

Meivakantie

Vervoerder Syntus, die vooral streeklijnen in de provincie Utrecht uitvoert, meldt dat vandaag alle lijnen naar De Uithof rijden volgens de dienstregeling. Dat geldt ook voor lijnen 19, 106, 356 en 381. 

Bij Universiteit Utrecht is er geen meivakantie, maar de staking had weinig gevolgen. Colleges gingen gewoon door. De universiteit houdt de aanwezigheid van de studenten niet centraal bij, maar een woordvoerder zegt dat de indruk is dat de studenten gewoon zijn gekomen. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht