Oorverdovend lawaai in Utrechtse Leidseveertunnel

VideoVeel fietsers stopten de afgelopen dagen hun vingers in de oren als ze door de Leidseveertunnel in het centrum van Utrecht reden. Met een enorm zandstraalapparaat, dat een oorverdovend lawaai maakte, werden metalen randen van de tussenmuren schoongespoten.

Het grootste werk is inmiddels weer achter de rug en de rust is grotendeels weergekeerd. Dat was maandag, dinsdag en woensdag wel anders. ,,Mensen schrokken zich echt helemaal kapot als we dit apparaat aanzetten’’, zegt een werknemer van de aannemer. ,,Het maakt echt enorme herrie.’’

Mensen stopten hun vingers zoveel mogelijk in de oren. ‘Waar is dit nou weer voor nodig?’, zag je ze denken. Om de enorme metalen randen van roest te ontdoen, zo bleek vandaag. Dat gebeurt met een zandstraalapparaat.

Stof

Om het verkeer gewoon te kunnen laten passeren, was de werkplek afgedekt met plastic. Daaronder deed enorme stofzuigerachtige slang het schoonmaakwerk. Het werk moest vandaag korte tijd onderbroken omdat er stof rond dwarrelde, dat hinderlijk was voor het passerende verkeer. Nadat dat euvel verholpen was, kon het zandstralen vanmiddag worden afgerond.

Een woordvoerder van ProRail zegt te begrijpen dat mensen er hinder van ondervinden. ,,Maar het is nú het moment om dit te doen, omdat er toch al aan de tunnel gewerkt wordt. Anders moeten we op een later moment de tunnel alsnog zes weken dichtgooien.’’

Het zandstralen is nu wel klaar, maar de komende weken wordt er nog veel meer onderhoudswerk aan de tunnel gepleegd. Dat brengt ook nog wel wat geluid en overlast met zich mee. ProRail gaat daarvoor alsnog waarschuwingsborden neerzetten.    

Volledig scherm
Herrie in de Leidseveertunnel. © Still uit video

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht