Afbeelding van een brenguncarrier van het 49th Reconnaissance Regiment (Polar Bears) afgeladen met feestende mensen, in de Korte Jansstraat te Utrecht, tijdens de intocht van de geallieerden.
Volledig scherm
PREMIUM
Afbeelding van een brenguncarrier van het 49th Reconnaissance Regiment (Polar Bears) afgeladen met feestende mensen, in de Korte Jansstraat te Utrecht, tijdens de intocht van de geallieerden. © F.F. van der Werf

Op 5 mei 1945 gaat het in dit Utrechtse dorpje gruwelijk mis: de Duitsers schieten wild om zich heen

Voor de 75ste keer viert Nederland op 5 mei de bevrijding. Vanwege het coronavirus kan het geen uitbundig feest worden. Ook in de meidagen van 1945 kent de bevrijding een wrange keerzijde. De oorlog is afgelopen, maar toch vallen er nog tientallen doden door volstrekt zinloos geweld. Onder meer in Utrecht, Westbroek en Jutphaas gaat het mis. Het feest van de bevrijding slaat hier om in een dag van diepe rouw.  

  1. Lief Utrecht, laat je zien aan de AD-drone!
    Play

    Lief Utrecht, laat je zien aan de AD-drone!

    Dinsdag 5 mei 2020 wordt in meerdere opzichten een historische dag: we vieren 75 jaar bevrijding, maar niet in de vrijheid die we gewend zijn. Ook op deze dag blijft Utrecht #thuis. Wij zijn op deze dag op zoek naar spandoeken met mooie teksten, zwaaiend zorgpersoneel, straten vol stoepkrijttekeningen, wapperende Nederlandse vlaggen en dikke duimen omhoog, om samen bij deze dag stil te staan... want komende dinsdag vliegt de AD-drone van onze actie #NLBlijftThuis boven ons stadsie! Doe jij mee? Geef je op door te mailen naar utrecht@nlblijftthuis.nl. Wij kijken ernaar uit!

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht