Afbeelding van een brenguncarrier van het 49th Reconnaissance Regiment (Polar Bears) afgeladen met feestende mensen, in de Korte Jansstraat te Utrecht, tijdens de intocht van de geallieerden.
Volledig scherm
PREMIUM
Afbeelding van een brenguncarrier van het 49th Reconnaissance Regiment (Polar Bears) afgeladen met feestende mensen, in de Korte Jansstraat te Utrecht, tijdens de intocht van de geallieerden. © F.F. van der Werf

Op 5 mei 1945 gaat het in dit Utrechtse dorpje gruwelijk mis: de Duitsers schieten wild om zich heen

Voor de 75ste keer viert Nederland op 5 mei de bevrijding. Vanwege het coronavirus kan het geen uitbundig feest worden. Ook in de meidagen van 1945 kent de bevrijding een wrange keerzijde. De oorlog is afgelopen, maar toch vallen er nog tientallen doden door volstrekt zinloos geweld. Onder meer in Utrecht, Westbroek en Jutphaas gaat het mis. Het feest van de bevrijding slaat hier om in een dag van diepe rouw.  

In het dorpje Westbroek, onder de rook van Utrecht, heerst op 5 mei 1945 een opgeluchte, feestelijke stemming: het is gedaan met de Duitse bezetting. Op straat is overal te zien hoe soldaten zich zonder tekenen van verzet laten ontwapenen door leden van de Binnenlandse Strijdkrachten, gekleed in overalls en met oranje linten om hun arm gebonden. Het is nog wachten op de komst van de geallieerden, maar ook voor veel Duitsers kan het einde van de Krieg niet snel genoeg komen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht