Volledig scherm
De IEEE Milestone voor Nobelprijswinnaar Heike Kamerlingh Onnes in Leiden voor de ontdekking van supergeleiding. © AD

Op deze plek in Nederland werd wifi uitgevonden

Een plaquette vestigt vanaf 29 oktober de aandacht op Nieuwegein als bakermat van het wifi-communicatiesysteem. De internationale organisatie IEEE heeft de zogeheten Milestone toegekend die bedoeld is voor ontwikkelingen die bepalend zijn geweest voor de techniek.

Eerder ontving bijvoorbeeld Philips een Milestone voor de compact disc (cd) in 1979 en veel eerder Kamerlingh Onnes voor de ontdekking van supergeleiding in 1911. 

Wifi heeft zijn oorsprong in het rode gebouw op de hoek van Zuidstedeweg en de A.C. Verhoefweg in Nieuwegein. Daar huisde in de jaren 80 de Amerikaanse kassafabrikant NCR, met onder meer ingenieur Cees Links, een van de grondleggers. Warenhuizen zoals V&D die hun inrichting nog weleens wilden wijzigen, hadden behoefte aan een draadloos systeem voor contact met de centrale computer, zodat niet telkens kabels verlegd hoefden te worden. Dat leidde tot een voorloper van wifi voor draadloze datacommunicatie.

Standaard

Links verkocht het systeem later aan Steve Jobs van Apple, waarna het uitgroeide tot de standaard van tegenwoordig. Ieder smartphone heeft het aan boord, net als een toenemend aantal audio- en ook huishoudelijke apparaten. Een hotel of camping zonder fatsoenlijke wifi-verbinding is ten dode opgeschreven.

De plaquette krijgt een plek in het Nieuwegeinse Stadshuis. Voorwaarde van de IEEE is dat het gedenkteken op een openbaar toegankelijke plek moet hangen. Dat is het voormalige NCR-gebouw niet en bovendien staat het op de nominatie plaats te maken voor nieuwbouw. Bij de onthulling is in theater De Kom een symposium over wifi in het verleden, heden en de toekomst.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht