Volledig scherm
Utrecht, ochtendverkeer op Rijnlaan. © ad

Op deze plekken in Utrecht kun je volgend jaar verkeershinder verwachten

Wie volgend jaar in de Utrechtse wijken Lunetten of de Rivierenwijk wil zijn, moet zijn reis goed plannen. Op zowel de Rijnlaan als de Ring Lunetten vindt dan groot onderhoud plaats.

Het zijn twee van de vele wegen die de gemeente Utrecht volgend jaar wil aanpakken, zo blijkt uit een overzicht. Op de Rijnlaan, een belangrijke noord-zuidverbinding wordt in 2019 over een grote lengte het asfalt vervangen. Hetzelfde geldt voor de Furkabaan en de Simplonbaan in Lunetten. Met name de fietspaden zijn momenteel slecht. Bij de werkzaamheden krijgen ze een asfaltlaag.

Ook andere doorgaande wegen, zoals de Adelaarstraat (Vogelenbuurt), de Prinses Irenelaan (Zuilen), de Orinocodreef (Overvecht), Blauwkapelseweg (Wittevrouwen) en de Hindersteinlaan in Vleuten gaan op de schop. Daarnaast worden tal van bruggen aangepakt. Zo is er op de Prins Clausbrug, tussen Papendorp en Kanaleneiland, achterstallig onderhoud. Op diverse plekken op de brug is roest zichtbaar. 'Langer wachten zal tot een grote schadepost leiden', meldt de gemeente. 

Ook 'storingsgevoelige' verkeerslichten worden vervangen, onder meer op de rotonde Laagraven (kruising Waterlinieweg met de A12) en de Majellaknoop op het einde van de Vleutensweg. Daarnaast krijgt een deel van de stad energiezuinige straatverlichting. 

Rood rijders
Ook de drukke fietsroute naar de Uithof wordt aangepakt. Het kruispunt Prins Hendrikaan met de Jan van Scorelstraat, een plek waar fietsers bijna 'standaard' door rood rijden, krijgt nieuwe verkeerslichten. Daarbij wordt extra rekening gehouden met het fietsverkeer.

Volgens de gemeente gaat het onderhoud een kleine 19 miljoen euro kosten.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht