Volledig scherm
PREMIUM
Tonny, Chris en Ernst: ,,Het was gelijk goed.'' © Erik van `t Wou

Op zoek naar de baby van 44 jaar geleden

adoptieNegen maanden droeg Tonny Fickweiler in 1971 haar zoon. Maar het duurde 44 jaar en nóg eens negen maanden, voordat ze hem voor het eerst in haar armen kon sluiten.

Quote

Toen hij werd geboren, heb ik hem niet gezien, niet vastgehou­den. Ik hoorde hem alleen huilen en dat geluid hoor ik nu nog

Tonny

''Toen hij werd geboren, heb ik hem niet gezien, niet vastgehouden. Ik hoorde hem alleen huilen en dat geluid hoor ik nu nog.'' Tonny Fickweiler (63) uit Driebergen deed een van de moeilijkste dingen die een moeder kan doen: ze stond haar kind af ter adoptie.

Ruim veertig jaar later, in 2015, hakken zij en haar man, de biologische vader van het afgestane jongetje met wie ze uiteindelijk tóch trouwde en met wie ze nóg twee kinderen kreeg, na veel wikken en wegen de knoop door. Ze willen hun eerste kind zoeken.

Knipperlichtrelatie
Tonny en Ernst Fickweiler, die inmiddels 41 jaar gelukkig zijn getrouwd, hadden als tieners in de jaren zestig in Waddinxveen een knipperlichtrelatie. Als 17-jarig meisje raakt ze in verwachting. Tonny en Ernst wilden trouwen en hun kind samen groot brengen, maar de wederzijdse ouders besloten dat het beter was om dat niet te doen. ,,Dat deden ze uit liefde, met de beste bedoelingen'', zegt Tonny, die geen wrok koestert. En dus werd Tonny, zodra de zwangerschap zichtbaar werd, voor zes weken naar een pleeggezin in Heemstede gestuurd. En daarna naar een tehuis voor ongehuwde moeders in Scheveningen. Daar kreeg ze haar baby.

"Ik heb hem namen gegeven: Abraham Sebastiaan. 44 jaar lang heb ik hem Sebastiaan genoemd. Tot we hem ontmoetten en hij zich voorstelde: 'Ik ben Chris'. Zo hadden zijn adoptieouders hem genoemd; Jaap Christiaan, oftewel Chris. En het is heel gek, maar we hebben ons nooit meer vergist. Hij is Chris.''

Die eerste ontmoeting, inmiddels een jaar geleden, moet prachtig geweest zijn. Na negen maanden zoeken, adopties waren in de jaren zeventig niet 'open', zoals ze dat nu vaak wel zijn, lukte het de maatschappelijk werkster van het Fiom in Utrecht, een organisatie die zich bezighoudt met ongewenste zwangerschappen en afstammingsvragen, om een naam en adres te achterhalen. Ze stuurde een korte en voorzichtige brief naar Chris, die per ommegaande reageerde. Hij wilde dolgraag zijn biologische ouders ontmoeten.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht