Vijfhonderd vrijwilligers gaan met een meetkastje op weg.
Volledig scherm
Vijfhonderd vrijwilligers gaan met een meetkastje op weg. © Bart van der Wolf

Op zoek naar dé gezondste fietsroutes in Utrecht

Vijfhonderd vrijwilligers gaan een jaar lang op de fiets de luchtkwaliteit in de provincie Utrecht meten. Met de meetresultaten kunnen fietsers in de toekomst de gezondste route kiezen.

Op de luchtkwaliteit te meten gaan vijfhonderd vrijwilligers met een meetkastje op de fiets de weg op. De kastjes – hightech fietssensoren – zijn beschikbaar gesteld door de provincie. De meetgegevens komen terecht op de website snuffelfiets.nl.

Volgens gedeputeerde Mariette Pennarts (GroenLinks) wil de provincie de inwoners een gezonde leefomgeving bieden. Een goede luchtkwaliteit hoort daarbij, stelt zij. ,, Mensen worden zich steeds meer bewust van de impact van luchtkwaliteit op hun gezondheid. Door zichtbaar te maken welke groene fietsroutes er zijn, dus waar de luchtkwaliteit beter is dan op andere plaatsen, kunnen mensen zelf kiezen welke route zij fietsen.”

Met het grootschalige experiment wordt een vervolg gegeven op een kleinere proef die vorig jaar is gehouden in Zeist. Meerdere Utrechtse gemeenten en verschillende fietsorganisaties hebben zich inmiddels aangesloten bij het project.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht