Op zoek naar een bijzondere bijbaan? Er is steeds meer vraag naar vrouwelijke kistdragers

Of hij nou 60 kilo of meer dan 120 kilo weegt, de kistdraagsters van Ferentes zetten letterlijk hun schouders onder de grafkisten met overledenen die zij naar een laatste rustplaats brengen. De vraag naar vrouwelijke draagsters groeit.

Vanuit de aula op de Utrechtse begraafplaats Tolsteeg tillen zes meiden in uiterste concentratie een hardhouten kist omhoog tot aan hun heupen. Vervolgens zetten ze een aantal passen naar buiten en tillen de grafkist netjes en geleidelijk op hun schouders. Hoofddraagster Marly (25) geeft de andere vijf meiden seintjes wanneer er gedraaid, getild en gekeerd moet worden. Met haar 1,79 meter (vrouwelijke dragers zijn minimaal 1,60 meter) staat de Utrechtse criminologiestudente aan de achterkant van de kist, waar het hoofd van de overledene rust. Met korte pasjes lopen de zes dames naar de plek waar de overledene zal worden begraven. Met een diepe buiging naar de kist toe sluiten ze de ceremonie af.

  1. Eerst was er schaamte, maar nu vlogt de Bunnikse Bijstandboy over zijn depressies en ‘onze belastingcenten’
    PREMIUM
    VIDEO

    Eerst was er schaamte, maar nu vlogt de Bunnikse Bijstand­boy over zijn depressies en ‘onze belasting­cen­ten’

    Waar hij zich eerder schaamde voor zijn situatie, is het nu zijn handelsmerk: Ivo Jager (30), ofwel ‘Bijstandboy’, deelt via YouTube zijn leven, dat in het teken staat van zijn mentale gezondheid, de bijstand en... Bunnik. „Mensen die door mentale klachten in de bijstand zitten zijn niet gerepresenteerd in het straatbeeld en daar wil ik verandering in brengen.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht