Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Opa moet anderhalf jaar cel in na ontucht met kleindochter Houten

Een 75-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk, voor ontucht met zijn kleindochter uit Houten. Ook mag hij zich niet meer in Houten vertonen.

De opa woont in Friesland en had veel contact met het meisje en haar gezin. Tijdens logeerpartijen bij hem thuis en tijdens het oppassen in Houten streelde hij haar tussen de benen en vroeg haar zijn penis vast te houden. Ze was destijds tussen de 8 en 10 jaar. Het gebeurde steeds op momenten dat er geen anderen bij waren.  

De kleindochter vertelde erover tegen haar jongere broertje, die het tegen zijn ouders zei. Er volgde aangifte bij de politie en de opa werd gearresteerd.

De man bekende en zei enorm veel spijt te hebben. Hij ontkende zijn kleindochter te hebben gepenetreerd. De rechtbank constateert dat de opa ‘meermalen op zeer grove wijze inbreuk heeft gemaakt op de lichamelijke en geestelijke integriteit van zijn kleindochter’. De gevangenisstraf valt lager uit dan de eis van het OM (vier jaar) omdat de rechtbank het meest ernstige misbruik niet bewezen acht. Ook speelt mee dat het gezinsleven van de man ‘onherstelbaar lijkt te zijn ontwricht’.

De man moet het meisje een schadevergoeding van 10.000 euro betalen en mag drie jaar geen contact met haar. Ook mag hij in die periode niet in Houten zijn.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht