Volledig scherm
Ruiz Meijer kwam om het leven na het ongeluk op de Amsterdamsestraatweg © Michiel van Beers/Sascha Pijnenburg

Openbaar Ministerie wil hoger straf voor man die Ruiz (15) doodreed

De rechtszaak rond het ongeval met een maaltijdbezorger op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht krijgt een vervolg. Het Openbaar Ministerie heeft besloten hoger beroep aan te tekenen tegen de straf die Thomas H. (22) uit Breukelen ruim twee weken geleden kreeg opgelegd.

Voor het ongeval op 9 januari waardoor de 15-jarige maaltijdbezorger Ruiz om het leven kwam, kreeg H. drie maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd. Ook kreeg hij een half jaar voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar, en mag hij van de rechtbank twee jaar geen auto besturen. Verder moet hij een werkstraf van 80 uur uitvoeren.

Die straf wijkt sterk af van de eis die het Openbaar Ministerie begin deze maand neerlegde: een half jaar cel en een half jaar voorwaardelijk, met een rijontzegging van drie jaar.

Hardrijden

Het ongeluk in het donker was die avond het gevolg van te hard rijden: Thomas reed in de auto van zijn vader 80 kilometer per uur waar hij 50 mocht, en kon Ruiz niet meer ontwijken op het natte wegdek. Hij had restanten van drugs in zijn lichaam toen het misging: twee keer zoveel als toegestaan, door het roken van joints. Maar dat zouden sporen van de dag voor het ongeval zijn. Het ongeluk gebeurde toen de bezorger met de fiets overstak bij geparkeerde auto’s langs de weg.

Zelf tekende Thomas geen beroep aan tegen zijn straf, die betekent dat hij na zijn eerdere voorarrest terug de cel in moet. Maar beroep aantekenen doet het OM nu dus wel. Dat wil niet zeggen dat de rechtszaak definitief een vervolg krijgt bij het gerechtshof, want van het hoger beroep kan ook alsnog worden afgezien. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht