De nieuwe beuk ligt klaar voor transport naar Utrecht.
Volledig scherm
PREMIUM
De nieuwe beuk ligt klaar voor transport naar Utrecht. © Boomkwekerij M. van den Oever

Operatie De Beuk Erin: transport van 20 meter lange bruine beuk van Brabant naar Utrecht wordt megaklus

Het wordt een megaklus: het transport van de Brabantse beuk. Morgenochtend gaat de twintig meter lange en veertien ton wegende boom op de dieplader naar Utrecht, om in het Rosarium geplant te worden. De beuk vervangt de 170 jaar oude zieke Rode Beuk die vorige week werd geveld.

In een bosperceel in Schijndel wacht een naar schatting 50 tot 60-jarige bruine beuk op zijn reis naar Utrecht. ,,We hebben hem al keurig neergelegd. Zijn kluit is ingepakt met een soort luier. We doen er alles aan om de reis naar Utrecht voorspoedig te laten verlopen”, zegt Bert van Gils van boomkwekerij Van den Oever. 

Van Gils kent de geschiedenis van zijn voorganger: de rode beuk, die vorige week onder grote belangstelling ten grave werd gedragen. Vijf jaar werd de iconische beuk nog vertroeteld. Badjes met compostthee, injecties, snoeien van overdadig bladwerk in de kroon, trekproeven; niets was teveel om het leven van de rode beuk wat dragelijker te maken. De reddingspogingen van de beuk trokken steeds meer publiek. Maar uiteindelijk was de strijd tegen giftige schimmels niet te winnen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht