Volledig scherm
Paul van de Lugt verdient 163.739 euro per jaar. © AD

Ophef over topsalaris directeur RTV-Utrecht

utrechtEr is grote ophef ontstaan over het salaris van directeur Paul van der Lugt van RTV Utrecht. Hij verdiende vorig jaar 163.739 euro. Politieke partijen in de gemeenteraad zijn er verbolgen over. De coalitiepartijen D66, GroenLinks, VVD en SP vinden dat het bedrag niet past bij in 'subsidieland' en hebben er vragen over gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

VVD'er André van Schie: 'Dit is wel een heel hoog salaris. Wij vragen of het college gaat praten met de organisatie die zo'n vorstelijk salaris uitdeelt.' Van der Lugt wil geen toelichting geven en verwijst naar Pieter Broertjes, voorzitter van raad van toezicht. Broertjes snapt de ophef.

Salaris niet gestegen
'Het maatschappelijk debat is nu anders dan vijf jaar geleden. Toen ik vier jaar geleden begon, was dit salaris er al. We hebben afgesproken het niet te laten stijgen.' De opvolger van Van der Lugt gaat minder verdienen, zegt Broertjes.

De gemeente Utrecht subsidieert de regionale omroep jaarlijks met 645.000 euro. Incidenteel worden extra bedragen verstrekt; sinds december vorig jaar 720.000 euro.

Van Schie: 'De inkomsten van RTV Utrecht bestaan voor 90 procent uit subsidies. Dan mag je spaarzamer omgaan met geld.' Ook SP'er Vincent Wijlhuizen is ontstemt: 'Inwoners van Utrecht betalen dit met zijn allen. De gemeente draagt een klein deel bij van de totale subsidie van RTV Utrecht, maar 645.000 is een forse gemeentelijke jaarlijkse bijdrage.'

Meer topsalarissen
De politiek wil weten of er meer gesubsidieerde organisaties topsalarissen uitkeren. Wijlhuizen: 'Ik hoop dat ze zelf maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Zo niet, dan moeten we misschien een lokale norm instellen. Meerdere gemeenten doen dat al. Je kunt denken aan een norm ter hoogte van een wethouderssalaris.'

De vier partijen willen weten of het college mogelijkheden ziet om met gesubsidieerde instellingen afspraken te maken over redelijke beloningen.

Verlaging gebeurt nergens
Van der Lugts salaris zal niet snel dalen, zegt Broertjes. 'Verlaging gebeurt nergens. Dit is zijn gewoonterecht geworden.'

In Utrecht verdienen wethouders bijna een ton, de burgemeester 126.000 euro. De minister-president en ministers krijgen jaarlijks 144.000 euro. De wettelijke norm voor topinkomens in de (semi)overheid ligt op 230.000 euro.

Het salaris van Van der Lugt staat in een lijst van grootverdieners in de publieke sector van weekblad Elsevier. Ook de PVV in de provincie vraagt binnenkort om opheldering.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht