Opinie: Geef ook steun aan allochtone ondernemers
PollUtrecht trekt miljoenen uit voor innovatieve startups, maar geen cent voor bestaande, veelal allochtone ondernemers. Abdel Harchaoui van DOK030 vindt dat ze aan hun lot worden overgelaten.
Delen per e-mail
Poll
Niet alleen startups in Utrecht moeten financieel ondersteund worden, maar ook traditionele allochtone ondernemers
-
Eens (44%)
-
Oneens (56%)
De dienstverlening in Utrecht aan traditionele (allochtone) ondernemers in Utrecht schiet tekort. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om schoenmakers, groenteboeren, horecaondernemers, koeriers en kappers in wijken als Hoograven, Overvecht en Kanaleneiland. Terwijl het ondernemerschap in een razend tempo verandert. Steeds meer ondernemers met een andere culturele achtergrond kiezen voor het zelfstandig ondernemerschap.
Natuurlijk zijn er ook succesvolle ondernemers die het op eigen gelegenheid wel is gelukt in te spelen op de veranderende vraag. Restaria Theo in Overvecht en Charlie Chiu’s restaurant in groot winkelcentrum Overvecht hebben hun assortiment tijdig vernieuwd en bijvoorbeeld gerechten, die 100 procent halal zijn, toegevoegd. Zij trekken nieuw publiek en zijn succesvol. Maar lang niet alle ondernemers kunnen dat.
Scheefgroei
Nu gaat de gemeente Utrecht voor de komende jaren 2,25 miljoen euro extra uittrekken voor innovatieve, high tech startups en zogeheten scale–ups. Dat zijn kleine bedrijven die willen doorgroeien. Waarom worden bestaande traditionele ondernemers niet ondersteund? Zo ontstaat er scheefgroei. Traditionele ondernemers en winkeliers zorgen juist voor dynamiek in de wijk, voor werkgelegenheid en helpen leegstand tegen te gaan. Zij zijn een spil in de wijk.
Innovatieve startups worden meestal opgericht door hoger opgeleiden. Hun sociaal economische bijdrage aan de stad is nihil. Uit onderzoek blijkt dat 70 procent van startups het niet redt. Waarom dan zoveel geld steken in nieuwe jonge ondernemers?
Ik vind dat de gemeente de bestaande ondernemers beter moet faciliteren. Bijvoorbeeld hoe ze vergunningen moeten aanvragen, ondernemingsplannen op moeten stellen, of wat ze moeten doen om in aanmerking te komen voor de zogeheten Bbz-regeling, wanneer ze in financiële problemen raken. Nu worden ze aan hun lot overgelaten. Als een ondernemer omvalt, kost dat de maatschappij gemiddeld 130.000 euro. De gemeente zou bedrijven veel meer moeten helpen om te vernieuwen en te investeren in nieuwe doelgroepen en markten.
Uitgespaard
In de afgelopen jaren heb ik namens DOK030 tientallen ondernemers bijgestaan en geholpen met een bedrijfsplan om een eigen bedrijfje te beginnen. Sinds tweeënhalf jaar werken we samen met Bureau Zelfstandigen van de gemeente Utrecht. Ik schat dat DOK030 per jaar voor anderhalve ton aan bijstandsuitkering heeft uitgespaard.
Wat is er tegen dat er weer een kapsalon wordt geopend, wanneer ik daarmee iemand uit de bijstand houd? Veel Utrechtse jongeren gaan elke week naar de kapper, waardoor de vraag naar kappers toeneemt. Een Turkse snackbar of bakker en een Marokkaanse groenteboer op de Kanaalstraat en Damstraat in Lombok floreren, omdat ze een bovenlokale functie hebben. Vanuit Zeist, Woerden en Culemborg komen ze eten in de Kanaalstraat. Helaas speelt de gemeente niet goed in op dit soort ontwikkelingen en biedt ze totaal geen ondersteuning aan deze ondernemers.
Stadspodium Utrecht is een bewonersinitiatief dat het debat tussen Utrechters stimuleert. Komende woensdag gaat het podiumgesprek over gelijke kansen voor Utrechtse ondernemers. Waarom krijgen alleen innovatieve ondernemers steun en begeleiding? Wat is belangrijker: of je innovatief bent of zorgt voor banen? Aan het woord komen ondermeer Abdel Harchaoui namens DOK 030, begeleider voor traditionele starters in Overvecht, en Heerd Jan Hoogeveen van StartUp Utrecht. Ook wethouder Klaas Verschuure en raadsleden Jantine Zwinkels (CDA) en Jony Ferket (D66) zijn aanwezig. Stadspodium Utrecht is woensdag 16 oktober vanaf 19 uur, ZIMIHC theater Stefanus, Braziliëdreef 2, Utrecht.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Brandweer pompt schip leeg dat dreigt te zinken in Nieuwegein
De brandweer is zaterdag met groot materieel uitgerukt om een schip op het Lekkanaal bij Nieuwegein te behoeden voor zinken. -
PREMIUM
Dit is wat je moet weten over de avondklok in Utrecht: ‘Het wordt geen heksenjacht’
Dagen is erover gediscussieerd, maar zaterdagavond om 21.00 gaat toch echt de avondklok in. Wat gaan we daar in onze regio van merken? Ziet het blauw op straat van politie? Krijg ik meteen een bekeuring of eerst een waarschuwing? Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht en andere experts over de avondklok. -
PREMIUM
dupe partnertoets Pascalle mag nergens meer knippen, maar op steun hoeft ze niet te rekenen
Ze had zich het jubileum wel anders voorgesteld. Pascalle Thüss uit Hengelo komt al 25 jaar bij de mensen thuis, voor een knipbeurt of haarspoelinkje. Nu zit ze thuis, duimen te draaien. Op steun vanuit een van de regelingen van het Rijk hoeft ze niet te rekenen. De partnertoets nekt haar. -
PREMIUM
VIDEO Crowdfunding moet roemruchte straaljager F-100 redden van de ondergang
Als liefhebbers willen meebetalen aan de restauratie, staat binnen niet al te lange tijd de beroemde F-100 Super Sabre in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Het eerste supersonische vliegtuig dat in 1956 bij de Amerikanen op de vliegbasis Soesterberg in dienst kwam, staat nu nog te verpieteren in het depot. -
AUTOTEST Test Citroën C3: strijd tegen de tand des tijds
Eigenzinnig design en comfort zijn van oudsher belangrijke pluspunten van de Citroën C3. Maar kan de huidige, vier jaar oude generatie de concurrentie nog wel aan?
-
PREMIUM
1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien. -
PREMIUM
Boekhandel in Zeist komt op de fiets naar je toe met je favoriete boek: ‘Het wordt erg gewaardeerd’
Met in de haast opgezette bezorgdiensten proberen Utrechtse boekhandels te redden wat er te redden valt. Volgens eigenaar Sandra van Doorn van Kramer & Van Doorn in Zeist is het een druppel op de gloeiende plaat. -
Nieuwstip over Utrecht? Klik hier en stuur ons 'n appje via 06-52470104
In samenwerking met indebuurt Utrecht