Opinie: Jaag bewoners Croeselaan niet weg!
De gemeenteraad van Utrecht neemt donderdag een besluit over de omstreden sloop van tientallen (sociale) huur- en koopwoningen aan de Croeselaan in Utrecht-West. Stedenbouwkundige Paul Kurstjens is sceptisch.
Wat is er aan de hand met de Utrechtse plannenmakers? Die vraag stelden enkele raadsleden verleden jaar waarschijnlijk ook, toen de bewoners van de Croeselaan aan de bel trokken. Hun woningen moeten plaatsmaken voor een klein ‘pocketpark’, dat heel stoer ‘park van de stad’ genoemd wordt.
Te laat, volgens de ambtenaren wier plannen al in kannen en kruiken waren, maar nooit te laat voor de bewoners, die zich niet gehoord voelden. Hun appèl leidde in de gemeenteraad tot een amendement, waarin externe bureaus de opdracht kregen om de betreffende woningen creatief in te passen zonder het geplande groen aan te tasten. Een duivels dilemma waarbij de winnende oplossing bestond uit het bouwen van een markante toren (vooruit, nog eentje), met het materiaal van de te slopen woningen. Behalve de groene ziel werd nu ook het circulaire denken op het podium gehesen. Hoe cynisch kun je zijn?
Duivels dilemma
Het bureau dat de bewoners hadden voorgedragen, loste dat duivelse dilemma anders op. Dat liet alle woningen staan en wees erop dat je met een (ecologisch) samenhangende groenstructuur tussen deze nieuwe woonwijk en zijn omgeving er vanzelf meer groen bij krijgt. Zowel de huidige als de nieuwe bewoners hebben daar profijt van.
Poll
Het slopen van woningen aan de Croeselaan is niet nodig voor het nieuwe Beurskwartier
-
Eens (65%)
-
Oneens (35%)
Het blikverruimende plan wees impliciet op het risico dat de torenwijk een elitair eiland in de stad zou worden. En dat je als gemeente de verantwoordelijkheid draagt om de omliggende buurten te integreren met de nieuwbouw en met de bewoners. Het alternatieve plan voldeed aan alle randvoorwaarden, maar begaf zich buiten de lijntjes van het plangebied en werd daar met zwakke ambtelijke argumenten voor afgestraft.
In de gemeenteraadsvergadering op 28 maart zal ongetwijfeld de kaart van de onvermijdelijkheid getrokken worden. Iedereen heeft zich blind gestaard op het betreffende parkje en dat daar bewoners voor moeten verhuizen is onvermijdelijk. Een planaanpassing is te veel gevraagd. De bewoners worden nu waarschijnlijk tegemoet gekomen in hun herhuisvesting, maar een andere kijk op openbaar groen zit er niet in. De ‘groene waas’ van de plannenmakers biedt daar echter geen enkele ruimte voor.
Soms denk ik dan aan de drammerige plannenmakers van Hoog Catharijne uit de jaren 60 en aan de aardbevingen in Groningen. Maar dat zal wel fictie zijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vijfheerenlanden komt handen tekort: eerst burgers helpen, dan bezien wat prioriteit heeft
Nijpend personeelsgebrek dwingt ook de gemeente Vijfheerenlanden keuzes te maken. Alle prioriteit krijgt de dienstverlening aan burgers, maar dat kan alleen als andere taken op een lager pitje worden gezet en sommige beleidsplannen nog wat langer op de plank blijven liggen. -
PREMIUMUtrecht in 1870
Emanuel was één van de eerste fotografen van Utrecht (en hij maakte deze bijzondere foto)
Emanuel Aron van Blitz was een van de eerste professionele fotografen in Utrecht: sinds 1859 vervaardigde hij talloze portretten en stadsbeelden in de stad en daarbuiten. Zoals een prachtfoto met zicht op twee bruggen en Bierhuis De Hoop, gemaakt rond 1870. -
PREMIUM
Populaire sportschool niet langer welkom op vertrouwde plek in Utrecht, grote zorgen bij eigenaren
Sportscholen en studio’s voor personal training zitten met de handen in het haar, omdat ze niet langer welkom zijn op bedrijventerreinen. Door de grote vraag is daar geen plek meer voor sportondernemingen, stelt de gemeente Utrecht. Hun voortbestaan staat daardoor op het spel. -
PREMIUM
De Rietveldstoel die in een kringloop voor een tientje op de kop werd getikt, staat symbool voor hoop
In het Centraal Museum is zondag eenmalig een stoel te zien die mijn voormalig wijkgenootje Gerrit Rietveld heeft ontworpen. Dat is op zich niet zo heel bijzonder, want het museum beschikt over een flinke Rietveldcollectie, waaronder genoeg stoelen, tafels en kastjes om een showroom op de meubelboulevard in Kanaleneiland mee te vullen. Maar dit stuk is uitzonderlijk omdat iemand het in de kringloopwinkel ooit voor een tientje op de kop heeft getikt. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt.
-
PREMIUM
Snelle en comfortabele busverbinding tussen Utrecht en Breda is mogelijk: najaar van 2023 wordt knoop doorgehakt
Het plan om een snelle en comfortabele busverbinding tussen Breda en Utrecht te realiseren, is haalbaar. Dat blijkt uit een onderzoek dat onder andere provincies en het ministerie van Infrastructuur lieten uitvoeren. Met de verbinding moet de reis tussen de steden binnen één uur mogelijk zijn. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
21
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret.
In samenwerking met indebuurt Utrecht