Opinie: laat kinderen niet alleen in de klas zitten, maar geef ze via school ook dans- en muziekles
Kinderen mogen sinds deze week weer buitenspelen en samen sporten. Het Utrechtse raadslid van D66 Ellen Bijsterbosch pleit ervoor dat er ook dans- of muziekles gegeven wordt. Want niet iedereen houdt van sport.
Delen per e-mail
Er mag weer gesport worden in de buitenlucht. Voor veel kinderen en jongeren is dat echt geweldig: eindelijk weer een uitlaatklep en weer een beetje plezier maken samen. Maar na de persconferentie waarin werd verteld dat er weer gesport mocht worden, was ik na mijn eerste enthousiasme toch teleurgesteld. En dat is niet omdat ik altijd als laatste werd gekozen met gym — wat overigens wel zo is.
Het is een gemiste kans. Jonge Utrechters hebben namelijk allemaal hun eigen talent, en niet elk kind maakt op dezelfde manier plezier. Waar de een opleeft van een potje voetballen, haalt een ander zijn pret uit balletles. Met mooi weer kun je ook heel goed buiten dansen, toneelspelen of muziek maken. Dus waarom zou dat dan niet mogen?
Natuurlijk hebben sportverenigingen vaak al buitenvelden tot hun beschikking, wat het allemaal makkelijker maakt. Maar met een beetje hulp van de gemeente kunnen we best kijken of er misschien dansles gegeven kan worden in een park, of toneelles op een plein. Deze coronatoestand heeft ons al op allerlei manieren inventief gemaakt, dus ook hier moet een mouw aan te passen zijn. Kinderen staan namelijk te springen om weer samen kunst te maken.
Basisscholen
Er liggen nog meer kansen als straks de basisscholen weer open gaan. Voor de leraren zal die eerste opstart best nog een puzzel zijn. Het zal niet meevallen om een halve klas les te geven, terwijl je de andere helft van de klas die thuis zit ook nog moet bedienen. Wat dat betreft is het goed voor leraren om te weten dat culturele organisaties in Utrecht staan te trappelen om te helpen.
Alle scholen hebben geld uit het potje ‘cultuureducatie’, dat nu op de plank blijft liggen. Voor de culturele sector zou het goed zijn als dat geld weer rolt.
Die organisaties hebben leegstaande panden nu, en ze stellen die graag beschikbaar. Zo kan die andere helft van de klas daar een mooi cultuureducatief programma krijgen, en kan de juf of meester de volle aandacht richten op de helft van de klas die die dag op school zit. Na zes weken thuisonderwijs, met alle gevolgen voor kansenongelijkheid, willen we juist nu extra aandacht hebben voor de ontwikkeling van kinderen.
Het zou een win-win-win zijn: niet alleen kunnen kinderen zich creatief ontwikkelen en verlichten we het werk van de leraren, maar ook de culturele sector zou ermee geholpen zijn. Alle scholen hebben geld uit het potje ‘cultuureducatie’, dat nu op de plank blijft liggen. Voor de culturele sector zou het goed zijn als dat geld weer rolt.
Schraal aanbod
Ik heb oproepen gelezen om dat cultuureducatiegeld van scholen over te maken naar makers en instellingen. Een begrijpelijke oproep, want zij kunnen dat geld goed gebruiken. Maar het liefst geven we het wel uit aan een cultureel aanbod voor kinderen, want dat aanbod is ook buiten coronatijden op veel scholen helaas schraal. Laten we dus kijken wat er mogelijk is!
En als de scholen dan weer eventjes draaien en iedereen heeft zijn plek weer gevonden, misschien kunnen kinderen dan met hun klas ook weer een keertje een bezoekje brengen aan een museum, het theater of het poppodium?
Poll
Kinderen moeten de mogelijkheid krijgen om samen dans- of muziekles te krijgen
-
Eens (95%)
-
Oneens (5%)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Utrechtse ‘racebaan’ krijgt transformatie tot een groene stadsboulevard
Een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad wil de portemonnee trekken voor de aanleg van de Westelijke Stadsboulevard. -
Lief Utrecht, laat je zien aan de AD-drone!
Dinsdag 5 mei 2020 wordt in meerdere opzichten een historische dag: we vieren 75 jaar bevrijding, maar niet in de vrijheid die we gewend zijn. Ook op deze dag blijft Utrecht #thuis. Wij zijn op deze dag op zoek naar spandoeken met mooie teksten, zwaaiend zorgpersoneel, straten vol stoepkrijttekeningen, wapperende Nederlandse vlaggen en dikke duimen omhoog, om samen bij deze dag stil te staan... want komende dinsdag vliegt de AD-drone van onze actie #NLBlijftThuis boven ons stadsie! Doe jij mee? Geef je op door te mailen naar utrecht@nlblijftthuis.nl. Wij kijken ernaar uit! -
PREMIUM
column Als het allemaal écht even tegenzit door corona, kun je altijd klagen bij de buurtwinkel
Met een gezicht dat op onweer en vijf plensbuien stond, stapte ik de buurtwinkel in Hoograven binnen. Ik had hier namelijk al een uur geleden binnen willen stappen, maar: mondkapje vergeten. Toen ging ik naar de Etos om een mondkapje te halen, waar IK NATUURLIJK NIET BINNEN KWAM ZONDER MONDKAPJE. -
Politie vindt na lang zoeken overleden persoon in water bij Loenen aan de Vecht
De politie heeft vrijdagavond een overleden persoon aangetroffen in het water bij Loenen aan de Vecht. Een misdrijf is uitgesloten. -
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg.
-
Vrees voor annexatie van Harmelen door Utrecht: ‘We zijn verontrust’
Als Woerden niet op zijn tellen past, loopt het het risico dat Harmelen wordt opgeslokt door Utrecht. -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op?
In samenwerking met indebuurt Utrecht