Opinie: Mitros faalt als sociale verhuurder
OPINIEWoningcorporatie Mitros verkoopt sociale huurwoningen om elders in de stad te bouwen. Huurders Jos Schuurman en Steven van der Jagt vinden dat Mitros daarmee zijn taak als corporatie verzaakt.
Wij zijn huurders van Mitros. Tot onze frustratie zien wij hoe de corporatie aan de lopende band woningen verkoopt. Hiermee verzaakt Mitros zijn taak als woningcorporatie, zo menen wij.
Woningbouwcorporatie Mitros ligt onder vuur vanwege de verkoop van sociale huurwoningen. Vorig jaar zijn volgens de eigen jaarrekening 300 huizen gebouwd en 400 verkocht. In de Oosterbuurt kwamen bewoners hiertegen in opstand en deze zomer leidde het verkoopbeleid van Mitros zelfs tot kamervragen. In het AD van 5 november kwam directeur Henk Peter Kip uitgebreid aan het woord. Kip legde de kritiek over de verkoop volledig naast zich neer.
‘Is het normaal dat iemand voor 500 euro in een huis van vier ton woont?’, stelt Kip, om de woningverkoop in bepaalde buurten te verdedigen. Hij gebruikt hier anekdotisch bewijs. Ongetwijfeld zijn er dergelijke gevallen, maar verreweg de meeste woningen die Mitros verkoopt, zijn veel goedkoper. Waarom confronteert het AD hem niet met deze drogreden?
Woningprijzen in Kanaleneiland stijgen na de verkoop van Mitroswoningen aan een belegger. Die maakt vervolgens 23 miljoen euro winst. De wijk wordt ontoegankelijker voor lagere inkomens. Kip is trots dat hij iets aan ‘die verpauperde bende’ heeft gedaan. Maar waarom deed Mitros hier eerder niets aan? Waar zijn de kritische vragen van het AD?
Wat Mitros doet, staat volledig haaks op waar het de sociale huursector ooit om begonnen is: zorgen voor betaalbare huisvesting voor lagere inkomens.
Mitros gedraagt zich als commerciële verhuurder. Oudere woningen gaan vroeg of laat met grote winst in de verkoop: de ‘verversingsstrategie’. Complexen worden volledig uitverkocht, woning voor woning.
De grootste verkoop is momenteel in Zuilen en Ondiep. Hele straten en wijken gaan verloren voor sociale huur. Nu al merken bewoners dat de sociale cohesie verloren gaat. En wat nog tragischer is: hun kinderen vinden geen woning meer, noch in de wijk, noch elders in Utrecht.
Forse winst
Mitros staat er financieel rooskleurig voor. De onderneming maakt een forse winst na belasting van 522 miljoen euro (ruim een half miljoen meer dan vorig jaar). Daarom vinden wij het ongeloofwaardig dat, zoals Kip beweert, Mitros binnen vijf jaar door de leencapaciteit heen zou zijn, als het stopt met de verkoop van woningen. Kip beweert dat Mitros vijftig procent meer woningen wil bouwen, maar dat het van ‘duizend-en-één dingen’ afhangt.
Kortom: tegenover de massale verkoop staat slechts de intentie van bijbouwen. Wij willen geen intentie, wij willen echte woningen. Als die er pas met sint-juttemis zijn, stop dan met de verkoop!
Poll
Woningcorporatie Mitros moet stoppen met het verkopen van sociale huurwoningen, omdat hierdoor lagere inkomens worden gedupeerd.
-
Eens (81%)
-
Oneens (19%)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Beroemde boom in Amelisweerd naast A27 grijpt naast Europese titel, maar in Utrecht geven ze niet op
Utrecht -
Zo duur wordt autorijden straks als nieuwe milieuplannen doorgaan
De overheid wil de overschakeling naar elektrisch rijden versneld doorvoeren door drie verschillende tarieven in te voeren bij de kilometerheffing. De eigenaar van een Kia Picanto op benzine is straks tot acht keer duurder uit, zo blijkt uit een nieuw rapport. -
PREMIUMPokémonbeurs
Alsof een stukje van je kinderlijke ziel afsterft: fans van Pokémon treuren om einde Ash en Pikachu
,,Pikachu, bliksemstraal nu!” Of: ,,Om de wereld voor verder verval te behoeden!” Het zijn kreten die al jarenlang door de woonkamer van Nederlandse gezinnen schallen. Na ruim een kwart eeuw neemt Pokémon deze week op grootse wijze afscheid van zijn bekendste mascottes Ash en Pikachu. Op de grootste Pokémonbeurs van het land is het verdriet voelbaar. ,,Ik ga zo hard huilen bij de laatste aflevering.” -
Houten kiest na de rellen van afgelopen jaar voor cameratoezicht bij de kermis op Het Rond
Om de kans op herhaling van rellen op de Houtense kermis zo klein mogelijk te houden, plaatst de gemeente camera’s op Het Rond. Hier wordt vrijdag de voorjaarskermis geopend.Houten -
Vorig jaar verhuisden er 22.544 mensen naar Utrecht
Utrecht kreeg er door verhuizingen vorig jaar 22.544 nieuwe inwoners bij. Dat is gelijk aan 6,2 procent van het aantal inwoners van de gemeente. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
-
belastingaangifte
De aftrekposten slim verdelen: zo zet je je fiscaal partnerschap goed in
Het is weer zover: sinds 1 maart kun je de aangifte inkomstenbelasting doen over het jaar 2022. Wij helpen je op weg bij je belastingaangifte. Vandaag: hoe werkt fiscaal partnerschap? -
-
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
Ambtenaren langs de deur en tekentafel in de wijk, PvdA lanceert plan voor burgerparticipatie
Utrechters worden te weinig betrokken bij besluitvorming van de gemeente. Dat moet anders, vindt de lokale PvdA. De partij wil dat inwoners meer meedenken, meehelpen en de ruimte krijgen om eigen initiatieven te ontplooien. Daarom lanceert fractievoorzitter Rick van der Zweth woensdag een participatieplan.Utrecht
In samenwerking met indebuurt Utrecht