Een levensgroot standbeeld van nijntje, hier op de Mariaplaats, zou op het Vredenburgplein moeten komen te staan, vindt Utrechter Gerard Stoet.
Volledig scherm
Een levensgroot standbeeld van nijntje, hier op de Mariaplaats, zou op het Vredenburgplein moeten komen te staan, vindt Utrechter Gerard Stoet. © In de buurt Utrecht

Opinie: Nijntje verdient standbeeld op Vredenburgplein in Utrecht

pollEen verre planeet krijgt mogelijk de naam van nijntje, zo bleek onlangs. Utrechter Gerard Stoet vindt dat deze Utrechtse ‘wereldster’ geëerd moet worden met groot standbeeld op het Vredenburgplein. Dat trekt toeristen én het fleurt het mislukte mozaïekproject op.

Een verre planeet op honderden lichtjaren van de aarde krijgt mogelijk de naam van nijntje, zo stond onlangs in het AD te lezen. Nijntje is die wereldster. En terecht! Het kleine konijntje heeft miljoenen kinderen een heerlijke jeugd bezorgd. Elke ouder, die ten einde raad was met een huilende peuter, werd gered door de avonturen van Dick Bruna’s creatie.

Poll

Stelling: Er moet een levensgroot standbeeld van nijntje komen op het Vredenburgplein in Utrecht

  • Eens (90%)
  • Oneens (10%)
658 stemmen

De gemeente Utrecht en burgemeester Jan van Zanen zouden zichzelf onsterfelijk maken door in te spelen op deze wereldster. Er werden eerder al tonnen, zo niet miljoenen, gestoken in projecten als de Giro, de Tour en de Vuelta. Leuke ideeën hoor, maar allemaal tijdelijke hoogtepunten. Terwijl ‘wij’ nijntje hebben! Pak groot uit, en dan bedoel ik ook echt groot! Plaats een reusachtig standbeeld van onze kleine held op het Vredenburg. Dit zou gelijk het foeilelijke, miljoenen kostende mozaïekproject aan het oog onttrekken.

Kassa

Utrecht is nijntje! Zo’n standbeeld gaat toeristen trekken en toeristen laten de kassa rinkelen! Een imagowinst van vanjewelste! Wereldster nijntje zal het hele jaar toeristen naar Utrecht trekken. Nijntje is van gisteren, vandaag, voor morgen en wellicht voor eeuwig. Zeker wanneer straks de verre planeet naar haar vernoemd wordt. Uiteraard staan er in Utrecht al diverse kleine beelden, maar op het Vredenburg moet de enige echte “nijn” komen. Ik zou het beeld plaatsen in de hoek van de Elisabethstraat zodat ze uitkijkt over het hele plein. Het beeld, staande op een hoge sokkel, moet qua grootte passen bij de bebouwing. Zo wordt het een eyecatcher eerste klas! Geen toerist die het mist.

Lonely Planet

Dit wordt een plek in de reisgids Lonely Planet waardig! Wellicht kunnen burgemeester en wethouders van Utrecht inspringen op de wens van de meerderheid in de Tweede Kamer, die pleit voor spreiding van de groeiende toeristenstroom. Voor Utrecht betekent dit, dat er een beroep kan worden gedaan op de 8,5 miljoen euro subsidie bij het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC). Lange tijd was de NBTC bezig met het binnenhalen van toeristen. Nu ligt de focus op spreiding.

Dus niet alleen Amsterdam, Zaanse Schans of Giethoorn, maar andere mooie gebieden in Nederland. Utrecht, met het grootste standbeeld van nijntje ter wereld, krijgt hierdoor nog meer internationale allure. Maar....dan moet het gemeentebestuur (c.q. provincie) wel daadkracht tonen. Voor miljoenen een singel dempen en weer uitgraven, voor 2,1 miljoen euro het Vredenburgplein herinrichten, een trambaan aanleggen van acht km, kosten 64 miljoen euro per kilometer. Schande!

Van dit soort uitgaven wordt Sinterklaas niet vrolijk. Londen heeft haar Big Ben, New York het Vrijheidsbeeld en Utrecht de Dom en ... nijntje. Wanneer Dick Bruna in Parijs had gewoond, zou er reeds jaren een prachtig standbeeld op de Champs-Élysées hebben gestaan.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht