Het huidige Zandpad, met op de achtergrond de plek waar het nieuwe Zandpad moet komen
Volledig scherm
Het huidige Zandpad, met op de achtergrond de plek waar het nieuwe Zandpad moet komen © Foto Ruud Voest

Opinie: Prostitutiezone het Nieuwe Zandpad Overvecht geeft geen overlast

PollHoog tijd dat de nieuwe prostitutiezone in Overvecht er komt. Sekswerker en bestuurslid van belangenorganisatie Proud, Foxxy Angel, stelt dat raambordelen veilig zijn en niet voor overlast zorgen voor omwonenden.

Veilige plek

Onderzoek onder sekswerkers heeft bovendien aangetoond dat raambordelen de veiligste werkplekken zijn voor sekswerkers. Door het sluiten van het Zandpad is het sekswerk een stuk onveiliger geworden voor de branche. Seks in een anonieme hotelkamer, afwerkplek, club of woning is vele malen onveiliger dan in een raambordeel. In een raambordeel zit een ‘paniekknop’, waardoor de beheerder binnen 7 minuten aanwezig is. Ook is er sociale controle van collega’s.

Ik heb in de afgelopen jaren zelf nooit te maken gehad met geweld toen ik thuis klanten ontving. Maar voor een meisje dat net begint, kan het sekswerk gevaarlijk zijn. Ik vind dat iedereen het werk moet kunnen uitvoeren, waarvoor hij of zij kiest, en op de manier waarop hij of zij dat wil, mits het binnen de wet is. Sekswerk is een legaal beroep.

Poll

Het Nieuwe Zandpad moet er nu snel komen

  • Eens (70%)
  • Oneens (30%)
874 stemmen

Het Nieuwe Zandpad heeft veel voordelen. De locatie ligt centraal, dichtbij de snelweg. Hulpverleners krijgen er een eigen kantoor. Iedere exploitant wordt verplicht beveiligers te huren. Mogelijk komt er ook een politiepost.

Quote

Ik heb in de afgelopen jaren zelf nooit te maken gehad met geweld toen ik thuis klanten ontving. Maar voor een meisje dat net begint, kan het sekswerk gevaarlijk zijn

De petitie met handtekeningen tegen de komst van het Nieuwe Zandpad is misleidend. De meeste mensen die de petitie hebben getekend komen niet uit Utrecht. De petitie is rondgegaan in moskeeën. Wij willen graag Non Nobis als bouwer. Zij hebben sekswerkers zelf benaderd om kamers te exploiteren. Het mooiste zou zijn als er dan ook ruimte komt voor andere vormen van sekswerk. Niet alleen raamprostitutie, maar ook kamerverhuur per uur, een soort lovehotel.

Komende woensdag 29 mei organiseert Stadspodium Utrecht een podiumgesprek over de nieuwe prostitutiezone in Overvecht. Twee sekswerkers, onder wie Foxxy Angel, gaan in gesprek met bewoners. ZIMIHC theater Stefanus, Braziliedreef, Utrecht. Aanvang: 19.45 uur. Meer informatie op www.stadspodiumutrecht.nl.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht