Volledig scherm
Het huidige Zandpad, met op de achtergrond de plek waar het nieuwe Zandpad moet komen © Foto Ruud Voest

Opinie: Prostitutiezone het Nieuwe Zandpad Overvecht geeft geen overlast

PollHoog tijd dat de nieuwe prostitutiezone in Overvecht er komt. Sekswerker en bestuurslid van belangenorganisatie Proud, Foxxy Angel, stelt dat raambordelen veilig zijn en niet voor overlast zorgen voor omwonenden.

Na de sluiting van het Zandpad in april 2013 zit Utrecht zonder raamprostitutie. De tippelzone aan de Europalaan sluit in 2021. Daar werken nu nog naar schatting 40 tot 60 sekswerkers. Nieuwe vergunningen worden niet meer afgegeven. Utrecht wil legale prostitutie afbouwen en is gewoon zeer sekswerkers-onvriendelijk.

De plannen voor het Nieuwe Zandpad, dat op bijna dezelfde plek moet komen als het oude Zandpad aan de Vecht, slepen maar voort. Eerdere gesprekken met potentiële bouwers en verhuurders van de 162 werkruimtes en exploitanten liepen op niets uit. De gemeente is opnieuw aan het praten met bouwers, onder wie de idealistische vastgoedonderneming Non Nobis. Het is wachten op een besluit.

Het zou fijn zijn als de prostitutiezone snel terugkomt in Utrecht. Het wordt de hoogste tijd dat het stigmatiseren van sekswerkers stopt. Sekswerk moet niet gelijkgesteld worden met criminaliteit en mensenhandel. Het is een legaal beroep, niets anders dan kappers of boekhouders, ook sekswerkers betalen gewoon belasting. Er komen extra maatregelen om criminaliteit, m mensenhandel en overlast terug te dringen.

Opinie
In de opinie kan iedereen zijn of haar licht op een actuele nieuwszaak laten schijnen. Deze week: Foxxy Angel, prostituee in Amsterdam.

Foxxy Angel is niet haar echte naam. Haar echte naam is bij de redactie bekend.

Veilige plek

Onderzoek onder sekswerkers heeft bovendien aangetoond dat raambordelen de veiligste werkplekken zijn voor sekswerkers. Door het sluiten van het Zandpad is het sekswerk een stuk onveiliger geworden voor de branche. Seks in een anonieme hotelkamer, afwerkplek, club of woning is vele malen onveiliger dan in een raambordeel. In een raambordeel zit een ‘paniekknop’, waardoor de beheerder binnen 7 minuten aanwezig is. Ook is er sociale controle van collega’s.

Ik heb in de afgelopen jaren zelf nooit te maken gehad met geweld toen ik thuis klanten ontving. Maar voor een meisje dat net begint, kan het sekswerk gevaarlijk zijn. Ik vind dat iedereen het werk moet kunnen uitvoeren, waarvoor hij of zij kiest, en op de manier waarop hij of zij dat wil, mits het binnen de wet is. Sekswerk is een legaal beroep.

Poll

Het Nieuwe Zandpad moet er nu snel komen

  • Eens (70%)
  • Oneens (30%)
874 stemmen

Het Nieuwe Zandpad heeft veel voordelen. De locatie ligt centraal, dichtbij de snelweg. Hulpverleners krijgen er een eigen kantoor. Iedere exploitant wordt verplicht beveiligers te huren. Mogelijk komt er ook een politiepost.

Quote

Ik heb in de afgelopen jaren zelf nooit te maken gehad met geweld toen ik thuis klanten ontving. Maar voor een meisje dat net begint, kan het sekswerk gevaarlijk zijn

De petitie met handtekeningen tegen de komst van het Nieuwe Zandpad is misleidend. De meeste mensen die de petitie hebben getekend komen niet uit Utrecht. De petitie is rondgegaan in moskeeën. Wij willen graag Non Nobis als bouwer. Zij hebben sekswerkers zelf benaderd om kamers te exploiteren. Het mooiste zou zijn als er dan ook ruimte komt voor andere vormen van sekswerk. Niet alleen raamprostitutie, maar ook kamerverhuur per uur, een soort lovehotel.

Komende woensdag 29 mei organiseert Stadspodium Utrecht een podiumgesprek over de nieuwe prostitutiezone in Overvecht. Twee sekswerkers, onder wie Foxxy Angel, gaan in gesprek met bewoners. ZIMIHC theater Stefanus, Braziliedreef, Utrecht. Aanvang: 19.45 uur. Meer informatie op www.stadspodiumutrecht.nl.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht