Volledig scherm
PREMIUM
© ANP

Opinie: Utrechters zijn ook Utrechtenaren

PollWe moeten af van het onderscheid tussen Utrechters en Utrechtenaren, vindt Elja Looijestijn, hoofdredacteur van het Utrechtse tijdschrift De Dakhaas.

Het is de ultieme test: noem een inwoner van Utrecht ‘Utrechtenaar’ en je valt door de mand. De kenner zal je meteen laten weten dat je ‘Utrechter’ moet zeggen en dat Utrechtenaar een denigrerende term voor een homoseksueel is.

De reden hiervoor is een niet al te rooskleurig stukje geschiedenis. De brokstukken van de Domkerk, die in 1674 werd verwoest door een storm, waren lange tijd een toevluchtsoord en ontmoetingsplek voor homoseksuelen. Liefde voor mensen van hetzelfde geslacht werd destijds gezien als een grote zonde. ‘Sodomie’ vond men ‘verspilling van levenssap’ en was strafbaar. In 1730 werden in Utrecht achttien homoseksuelen ter dood veroordeeld en gewurgd. Dat was het startsein voor een heksenjacht op homoseksuelen (‘Utrechtenaren’) die zich door de Lage Landen verspreidde. In de jaren 30 van de vorige eeuw zat de hoofdredacteur van deze krant, het Utrechtsch Nieuwsblad, die associatie tussen Utrechtenaar en homo zo dwars, dat hij besloot dat in zijn krant alleen nog de term ‘Utrechter’ gebruikt mocht worden. Veel stadgenoten namen dat denkbeeld over.

  1. Zo ziet het leven van de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen eruit
    PREMIUM

    Zo ziet het leven van de Utrechtse burgemees­ter Jan van Zanen eruit

    Jan van Zanen (57) wil graag nog eens zes jaar burgemeester van Utrecht zijn. Op 1 januari 2020 loopt zijn huidige ambtstermijn af. Diane Hoekstra, politiek verslaggever van het AD Utrechts Nieuwsblad, volgde hem in 2017 vier weken lang. Onvermoeibaar snelde hij toen van vergadering naar lezing, van opening naar ongeluk. Hij oogde ontspannen, maar was dat niet. ,,Het is elke dag weer keihard werken.’’ Dit verhaal is oorspronkelijk gepubliceerd op 10 juni 2017. Omdat gisteren de procedure van herbenoeming in gang is gezet, wordt het nu opnieuw gepubliceerd.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht