Volledig scherm
PREMIUM
De nieuwe D66-wethouder Eelco Eerenberg. © Marnix Schmidt

Opnieuw een wethouder van buiten de stad: ‘Waren er in een grote stad als Utrecht geen geschikte kandidaten?’

Met de keuze voor Eelco Eerenberg (35) als nieuwe wethouder krijgt Utrecht voor de derde keer binnen een paar jaar tijd een wethouder van buiten de stad. Hoe bijzonder is dat? En wat zijn de voor- en nadelen hiervan?

Quote

Het zijn doorgaans sterk gemotiveer­de bestuur­ders, die elders al ervaring opdeden als wethouder en het voordeel hebben van de afstande­lij­ke blik en van een zekere onafhanke­lijk­heid

Arno Korsten, emeritus hoogleraar bestuurskunde

Er is geen Belg die lid is van het Nederlands kabinet. En de kans dat de provincie Friesland een gedeputeerde uit Zuid-Holland of Gelderland haalt, is ook niet groot. Maar binnen gemeenten is het minder vreemd om een bestuurder van buiten te halen, stelt emeritus hoogleraar bestuurskunde Arno Korsten.

Ongeveer een derde van alle wethouders in Nederland komt van buiten. Zij stonden bij de laatste verkiezingen niet op een kandidatenlijst en maakten niet eerder deel uit van de gemeenteraad. Binnen deze categorie onderscheidt Korsten een subcategorie van ‘bestuurlijke nomaden’. Ze komen niet alleen van buiten de lokale politiek, maar zijn ook elders woonachtig.  

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht