Volledig scherm
De gemeente Utrecht wil dat Amin Express aan de Amsterdamsestraatweg stopt met de bezorging van maaltijden na sluitingstijd. © Google Streetview

Opnieuw gedoe Straatweg: gemeente wil einde aan maaltijdbezorging na sluitingstijd

Er is opnieuw gedoe tussen de gemeente Utrecht en horeca aan de Amsterdamsestraatweg. De gemeente wil dat Pizzeria Amin stopt met de bezorging van maaltijden na sluitingstijd.

De gemeente Utrecht vindt dat het bezorgen van maaltijden na sluitingstijd niet past binnen het bestemmingsplan. Dat is tegen het zere been van pizzeria Amin, dat voor een groot deel afhankelijk is van die bezorgdiensten.

,,Mijn cliënt bezorgt al jarenlang”, zegt advocaat Jan Visscher namens pizzeria Amin. ,,Dat was nooit een probleem. Totdat er in 2017 opeens een brief kwam dat het in strijd is met het bestemmingsplan. Amin moest er per direct mee stoppen. Op straffe van een dwangsom.”

Toezegging

Quote

Als mijn cliënt het niet mag, moeten álle restau­rants stoppen

advocaat Jan Visscher

Omdat Amin direct bezwaar maakte, mag de pizzeria ‘hangende de procedure’ nog steeds maaltijden blijven bezorgen. ,,Maar het besluit van de gemeente moet natuurlijk van tafel”, zegt Visscher. ,,Mijn cliënt heeft van de gemeente bij opening van de zaak zwart op wit de toezegging gekregen dat hij mag bezorgen, ook in de nacht. Nu mag het opeens niet.” Visscher noemt het een ‘typisch voorbeeld om tijdens de wedstrijd met een compleet nieuwe regel te komen om zo de wedstrijd naar je hand te zetten.’

Speelt er dan wellicht nog iets anders? Geeft de bezorgservice overlast? ,,Er is ooit één klacht geweest. Die is goed opgelost. Er is zeker geen sprake van zware of langdurige overlast. Het enige argument van de gemeente is dat het in strijd is met het bestemmingsplan.” Opmerkelijk, vindt Visscher. ,,Nérgens in Utrecht is in het bestemmingsplan iets geregeld over maaltijdbezorgen. Als mijn cliënt het niet mag, moeten álle restaurants stoppen.” 

Gemeente

Amin stapte met succes naar de rechter. Die stelde hem vorig jaar volledig in het gelijk. De bezorgservice is niet in strijd met het bestemmingsplan. De gemeente Utrecht denkt daar nog steeds anders over. Over twee weken dient een beroepszaak bij de Raad van State. 

De gemeente laat weten te handhaven naar aanleiding van een overlastmelding van scooters die bezorgen na 22.00 uur. ,,Op basis van het bestemmingsplan is een afhaalzaak toegestaan. De winkeltijdenwet stelt dat deze tot 22.00 uur open mag zijn. De vraag is of bezorgen na deze tijd nog mag. Van de rechter willen wij weten of dit kan op basis van het bestemmingsplan. Gedurende de rechtszaak mag de betreffende ondernemer na 22.00 uur bezorgen.”

Horecasluitingstijden

De zaak is saillant omdat onlangs de gemeente is teruggefloten voor horecasluitingstijden op de Straatweg. De Raad van State oordeelde dat de gemeente beter moet motiveren waarom de bedrijven in de nacht op slot moeten. Daarop maakte burgemeester Jan van Zanen bekend het besluit over het nachtelijk openingsverbod voor horecabedrijven op de Straatweg volledig te heroverwegen.

Deze kwestie heeft voor Amin overigens geen gevolgen. De pizzeria heeft bestemming detailhandel, dus daarvoor geldt de winkelsluitingswet. De zaak moet om 22.00 uur dicht.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht