Volledig scherm
© ANP

Opnieuw hoort jonge Utrechter straf eisen voor deelname aan criminele groep Kanaleneiland

Een net 17-jarige Utrechter heeft vandaag een forse taakstraf horen eisen omdat hij deel zou hebben uitgemaakt van een criminele jeugdgroep in Kanaleneiland. Ook wil het Openbaar Ministerie dat de tiener toezicht, begeleiding en behandeling krijgt.

De jonge Utrechter hoorde een taakstraf van 200 uur (waarvan 80 uur voorwaardelijk) eisen. Hij zou volgens het OM deel hebben uitgemaakt van een groep van zestien jongeren die maandenlang rooftochten hielden en autobranden stichtten. De 17-jarige zou zich vooral bezig hebben gehouden met diefstal van navigatiesystemen en scooters.

Kelderboxen

De groep waar hij volgens het OM deel van uitmaakte kwam in het najaar van 2018 in wisselende samenstelling samen in gekraakte kelderboxen in de wijk. Daar sloegen ze ook gestolen spullen op: kentekenplaten, scooters, inbraakwerktuigen, koplampen, laptops en meer. Ook wisselden verdachten hier van kleding en vermomden ze zich, tussen oktober en december vorig jaar. Dit alles was te zien op camerabeelden, die geschoten werden nadat woningcorporatie Mitros doorkreeg dat de boxen die leeg moesten staan, volop werden gebruikt door onbekenden.

Sinds aanhoudingen van jongeren uit de groep nam het aantal autobranden af. Ook waren er veel minder vermogensdelicten zoals autokraken in de wijk. Eerder werd een 19-jarige Utrechter door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van een jaar (waarvan vier maanden voorwaardelijk). Zijn 17-jarige broer is hoofdverdachte in de zaak en staat later terecht. Een 18-jarige medeverdachte hoorde vorige week vijftien maanden cel eisen, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht