Volledig scherm
Ook in maart werden al bomen op de Koelaan gekapt. © Boas Photo

Opnieuw noodkap van instabiele bomen op Zeister Koelaan

Er worden nog eens 12 bomen aan de Koelaan en 8 bomen aan de Hernhuttersingel in Zeist gekapt. Begin maart gingen er al 18 bomen om op dezelfde locaties. De noodkap is nodig omdat de bomen niet meer stabiel in de grond staan en elk moment kunnen omvallen. De gemeente begint maandag met de noodkap.

De noodkap is een gevolg van een onderzoek dat in maart al werd uitgevoerd. Uit dat onderzoek is voorgekomen dat de 20 bomen een verminderde stabiliteit hebben en gekapt moeten worden.

Verder blijken nog eens 21 bomen onderhoud nodig hebben om de stabiliteit te verbeteren: 16 aan de Koelaan en 5 aan de Hernhutterssingel. Dat onderhoud bestaat uit het snoeien van de kroon van de bomen. Met een kleinere kroon is de kans kleiner dat de bomen bij een eventuele storm omvallen.

Afgesloten

Om de snoei- en kapwerkzaamheden veilig te kunnen uitvoeren wordt de Koelaan tussen Slot Zeist en de eerste rotonde afgesloten voor alle verkeer. Naar verwachting duren de werkzaamheden tot het einde van de week.

In de hele gemeente vindt één keer in de drie jaar een visuele controle plaats van de bomen. Dit om goed in de gaten te houden hoe de bomen erbij staan en of er ‘ingrijpen’ nodig is. 

Na de werkzaamheden op de Koelaan en Hernhuttersingel zal de gemeente verder gaan met onderzoeken om te achterhalen hoe het komt dat de stabiliteit van de bomen zo sterk achteruitgaat. In het najaar verwacht de gemeente hiervan de resultaten.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht