Volledig scherm
Het Pand van Fivoor in Den Dolder © Boas Photo

Opnieuw patiënt tijdelijk ontsnapt uit kliniek Michael P. in Den Dolder

Uit de psychiatrische kliniek Fivoor in Den Dolder is vanavond opnieuw een cliënt niet terug gekomen van verlof. Het gaat om iemand die behandeld wordt voor huiselijk geweld. Rond tien uur meldde hij zichzelf weer bij de kliniek.

De man is rond 18.00 uur niet terug gekomen van verlof. De cliënt was geen gedetineerde of tbs’er, maar zijn behandeling is bij een veroordeling opgelegd als voorwaarde voor een voorwaardelijke gevangenisstraf. De man zat op een afdeling voor lichte verstandelijke beperking.

De politie ging daarop naar hem op zoek, omdat mensen in de nabije omgeving van de cliënt mogelijk gevaar lopen. De familie van de man woont buiten de  regio. Volgens Fivoor zou het risico voor Den Dolder ‘laag’ zijn. 

Rond 22.15 uur meldde Fivoor dat de man zich zelf weer bij de kliniek had gemeld. Hij mag voorlopig niet meer zelfstandig naar buiten.

Woordvoerder Jan Scherphuis van de belangenvereniging Den Dolder reageert verrast op de tijdelijke ontsnapping van de patiënt ,,Je vraagt je steeds meer af wat er bij Fivoor allemaal aan de hand is. Dat er zo nu en dan mensen niet terugkeren, kun je niet voorkomen. Maar hier lijkt toch echt wel meer aan de hand.” 

In Den Dolder is de verhouding tussen de dorpsbewoners en de kliniek voor psychiatrische hulpverlening gevoelig sinds de moord op Anne Faber anderhalf jaar geleden. Zij bleek verkracht en om het leven gebracht door Michael P. die in een andere afdeling van dezelfde kliniek verbleef. 

Vorige week ontstond opnieuw beroering toen in een paar dagen tijd twee patiënten verdwenen. Eerst was daar een man die in de nacht van zaterdag op zondag de ruit van een slijterij in Den Dolder insloeg en drank mee nam. Twee dagen later ging de ‘levensgevaarlijke’ patiënt Peter M. er vandoor. Hij kon enkele dagen later worden opgepakt in Breda.

De kliniek werd daarop door minister Dekker onder curatele geplaatst. ,,Dat heeft blijkbaar gewerkt,” zegt Scherphuis. ,,De communicatie vanuit Fivoor is nu in elk geval razendsnel.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht