Volledig scherm
Links de opgestapte GroenLinks-wethouder Linda van Dort, rechts VVD-lijsttrekker Jeroen Willem Klomps na de verkiezingsuitslag in 2018. © AD

Opnieuw politieke crisis in Stichtse Vecht: coalitie verder zonder GroenLinks

De coalitiepartijen in Stichtse Vecht willen niet meer samenwerken met GroenLinks. Vorig jaar haakte Lokaal Liberaal al teleurgesteld af.

De overgebleven coalitiepartijen, VVD, PvdA en CDA, hebben donderdag bekendgemaakt dat er ‘onvoldoende draagvlak’ is om verder te gaan met GroenLinks. Eerder deze maand stapte GroenLinks-wethouder Linda van Dort plotseling op. Vanaf dat moment was al onduidelijk of de partij onderdeel zou blijven uitmaken van de coalitie. 

GroenLinks betreurt het besluit van de partijen. ‘Vorige week hebben de coalitiepartijen besloten zonder GroenLinks verder te gaan. Dat spijt de GroenLinks-fractie. Na de turbulentie dit najaar rondom de relatief grote bezuinigingen op duurzaamheid en het aftreden van onze wethouder, bleek dat de VVD, het CDA en de PvdA niet genoeg basis zagen om met GroenLinks verder te gaan in het college.’ De partij laat weten ook als oppositiepartij zich in te blijven zetten voor de gemeente.

Reflecteren

De drie overgebleven coalitiepartijen melden de behoefte te hebben de komende dagen ‘te reflecteren op de ontstane situatie.’ VVD, CDA en PvdA hebben 12 van de 33 zetels in de gemeenteraad. Voor een meerderheid zijn minimaal twee andere partijen nodig. 

De grootste fractie is Lokaal Liberaal met 8 zetels, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat die partij terugkeert in de coalitie. Oprichter Frank van Liempdt vertrok een jaar geleden als wethouder na een rapport over de schijn van belangenverstrengeling rondom zijn bemoeienis bij de verhuur van een woning. Lokaal Liberaal stapte daarna uit de coalitie. PvdA nam de vrijgekomen plek in.

Het vertrek van GroenLinks-wethouder Van Dort is nog altijd in nevelen gehuld. Ze wil niet zeggen waarom ze haar functie neerlegde.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht