Volledig scherm
De alFitrah-moskee aan de Pahud de Mortangesdreef in de wijk Overvecht. © anp

Opnieuw problemen bij alFitrah-moskee

De salafistische moskee alFitrah heeft opnieuw grote financiële problemen. Het gebedshuis heeft een huurachterstand van ruim 135.000 euro. Ook lijkt de nieuwe pandeigenaar niet van plan alFitrah de hand boven het hoofd te houden.

De moskee zetelt sinds 2013 in een voormalig schoolpand aan de Pahud de Mortangesdreef in de wijk Overvecht en heeft sindsdien grote problemen met het betalen van de huur.

Hoewel er twee koopovereenkomsten werden gesloten (ter waarde van 2,1 en 1,9 miljoen euro) werd het pand nooit definitief overgenomen. Tot de moskee het pand zou overnemen, moest er zo'n 180.000 euro huur worden betaald. De huur betalen, deed alFitrah hoogstzelden.

Quote

Het is gewoon een straatarme club, die nog nooit op tijd heeft betaald. Ze hebben grote problemen.

Voormalig pandeigenaar

Kort geding
In december 2015 kwam het tot een kort geding, waarna de moskee de achterstallige huur halsoverkop alsnog ophoestte. Daarna is nooit meer geld overgemaakt, zegt de voormalige pandeigenaar, die niet met zijn naam in de krant wil. ,,Het gaf mij zo veel negatieve energie. Dat wilde ik niet meer. Het is gewoon een straatarme club, die nog nooit op tijd heeft betaald. Ze hebben grote problemen. De energierekening wordt bijvoorbeeld ook al heel lang niet betaald. Ik ben blij dat ik ervan af ben."

Om ervan af te zijn, verkocht hij het pand in mei 2016 voor 720.000 euro aan We Do Projects, een projectontwikkelaar uit Culemborg. De projectontwikkelaar wil niet reageren op vragen van deze krant. Op de website schrijft de projectontwikkelaar gespecialiseerd te zijn in de herontwikkeling van oude schoolgebouwen. In de koopovereenkomst staat volgens de verkoper expliciet opgenomen dat de nieuwe eigenaar de huurovereenkomst moet respecteren. ,,Maar ik heb begrepen dat We Do Projects geen zin heeft lang op de huur te wachten."

Quote

Ik heb begrepen dat We Do Projects geen zin heeft lang op de huur te wachten.

Voormalig pandeigenaar

Zo zou er zijn gedreigd een faillissement aan te vragen. Bovendien zou We Do Projects plannen hebben om het pand waarin de moskee huist, te herontwikkelen.

De salafistische alFitrah Moskee raakte eerder in opspraak, nadat deze krant had onthuld dat de moskee banden onderhoudt met een liefdadigheidsinstelling uit Koeweit, die door de Amerikaanse overheid tot voor kort in verband werd gebracht met terreurbeweging Al-Qaeda. Ook is er een betalingsopdracht van 136.000 euro van een andere liefdadigheidsinstelling uit dat land aan de moskee.

Onderzoek
Burgemeester Van Zanen heeft gezegd zulke financiële steun uit het buitenland onwenselijk te vinden. Bovendien loopt er een onderzoek naar de pedagogische effecten van de lessen van de salafistische moskee op jonge kinderen.

De voorzitter van de moskee wilde niet reageren op vragen van deze krant.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht