Volledig scherm
VVD-gedeputeerde Dennis Straat (m) in overleg tijdens een eerder debat over de Uithoflijn. © Marnix Schmidt

Opnieuw spoeddebat Uithoflijn: ‘Provincie frustreert waarheidsvinding’

Er komt opnieuw een spoeddebat in Provinciale Staten over het Uithoflijndebacle. Volgens de oppositie frustreert de provincie Utrecht al maanden bewust de waarheidsvinding over de omstreden miljoenenbetalingen die voor het project zijn gedaan aan bouwbedrijf BAM. Op verzoek van in ieder geval de PVV, de SP en de Partij voor de Dieren vindt waarschijnlijk aanstaande maandag het debat plaats.

Oppositiepartijen hebben vernomen dat - ondanks herhaalde toezeggingen van VVD-gedeputeerde Dennis Straat - er ‘nog stééds’ geen afspraak is gemaakt met de voormalig projectdirecteur Ronald Buitenhek. De oppositie dringt er al maanden bij Straat op aan Buitenhek de ruimte te geven zijn verhaal te kunnen doen bij accountant EY. Die doet al maanden onderzoek naar omstreden onderbouwingen van betalingen aan BAM. Zolang dit onderzoek loopt, kan de jaarrekening van 2017 niet worden vastgesteld.

Niet comfortabel

Volgens de oppositie is het van het grootste belang dat Buitenhek, de voormalige spil in het project van de Uithoflijn, zijn ei kwijt kan. Bronnen vertellen het AD Utrechts Nieuwsblad dat Buitenhek graag met de accountant wil spreken, maar zich daar ‘niet comfortabel’ bij voelt. De ex-directeur is volgens hen vanwege een eerder gesloten overeenkomst met de provincie bang voor financiële claims als hij (vertrouwelijke) informatie deelt met de onderzoekers.

Om die reden besloot Buitenhek ook niet mee te werken aan twee eerdere kritische onderzoeken: die van twee rekenkamers over het project Uithoflijn en het onderzoek van Integis, dat onderzoek deed naar belangenverstrengeling tussen provincieambtenaren en BAM. De onderzoekers betreurden dit, omdat Buitenhek een van de hoofdrolspelers was in de ontwikkeling van de Uithoflijn.

Traineren

PVV-leider René Dercksen kan er niet over uit dat de provincie nog steeds geen contact heeft gelegd met de voormalig projectdirecteur om afspraken te maken over vrijwaring als Buitenhek wil praten. ,,De provincie is de boel aan het traineren en saboteren. Er is geen enkele reden om dit college te vertrouwen en erop te rekenen dat ze met gezwinde spoed zorgen voor een afronding van de jaarrekening.‘’

Buitenhek en diens vervanger wilden twee jaar geleden BAM aan het contract houden, opdat de tramverbinding op tijd en binnen het budget klaar zou zijn. Maar BAM vond dat dit juist tot vertraging zou leiden en overwoog ermee te stoppen. Onder druk gezet door BAM stuurden de directeur van de provincie, die heeft gewerkt voor de BAM, en de directeur bij de gemeente de twee belangrijkste ambtenaren de laan uit: Buitenhek en zijn vervanger.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht