Volledig scherm
Kerkelijk centrum De Bron © Google Maps

Opruimen asbest bij kerk in Nieuwegein duurt langer

Het opruimen van de asbest in en rond het kerkelijk centrum De Bron duurt langer dan gepland. De gemeente Nieuwegein had de eigenaar, de Nieuw Apostolische Kerk, eerst 4 mei als deadline gesteld.

Nu is dat opgerekt naar 13 mei. Naast de eerder geconstateerde asbest in de leien gevel van het gebouw is er nu ook nog een andere asbestbron gevonden, waardoor het schoonmaakwerk langer duurt.

Volgens de gemeente levert ook de nieuwe vondst geen gevaar voor de volksgezondheid op. Het kerkgebouw is al een maand afgezet met hekken. De Nieuw Apostolische Kerk kocht het pand begin dit jaar van de Protestantse Kerk. Ondanks het feit dat de asbest werd genoemd in het koopcontract heeft de Kerk geen professionele asbestverwijderaar ingeschakeld, zoals wettelijk verplicht.

Waarschuwing
Een bezorgde burger seinde de gemeente daar over in. Die liet de waarschuwing van de bezorgde omwonende echter eerst vier weken liggen.

De melding kwam op 8 maart binnen, maar werd door afwezigheid van de betreffende ambtenaar pas op 6 april opgepakt. Toen is het terrein rondom De Bron meteen afgezet.

De gemeente heeft het protocol bij calamiteiten meteen aangepast. Meldingen gaan nu niet meer naar individuele ambtenaren, draait de betreffende afdeling nu piketdiensten en is er altijd bezetting.

Asbestvondst
De gemeente heeft het kerkbestuur dringend gevraagd om bezoekers of vrijwilligers die hebben meegeholpen met de sloopwerkzaamheden te informeren over de asbestvondst. Mensen met vragen over gezondheidsrisico's verwijst de gemeente naar de Nieuw Apostolische Kerk. Voor andere vragen kunnen mensen bij de gemeente terecht via 14-030.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht