Volledig scherm
Uit de schil van sinaasappels wordt biologisch afbreekbaar nanopapier gemaakt. © Shutterstock

Opvallende Utrechtse vinding: sinaasappelschillen als wapen tegen plasticsoep

Natuurkundigen van de Universiteit Utrecht hebben een opvallend alternatief ontwikkeld voor plastic. Promovendus Douglas Hayden en collega Srivatssan Mohan bedachten samen het biologisch afbreekbaar ‘nanopapier’: papier dat gemaakt wordt van de stof cellulose uit de binnenkant van sinaasappelschillen.

Het nanopapier werd ontworpen met het doel een duurzaam alternatief voor plastic te ontwikkelen. Het papier moet dan ook dezelfde functies kunnen vervullen. Zo zitten er UV-absorberende nanodeeltjes in het papier, waardoor het papier in staat is het voedsel vers te houden. Ook is het papier net als plastic doorzichtig. De vezels in het papier zijn namelijk duizend keer zo dun als de vezels in normaal papier.  

Er wordt enthousiast gereageerd op het nieuwe duurzame alternatief. ,,Dat dit doorzichtige nanopapier biologisch afbreekbaar is, zou ervoor kunnen zorgen dat nanomaterialen meer geaccepteerd worden in alledaagse toepassingen’’, zegt Arnout Imhof, de begeleider van de promovendus. 

Volgens de onderzoekers is het productieproces ‘kinderlijk eenvoudig’. Wel zijn er nog een paar aanpassingen nodig om het papier commercieel bruikbaar te maken. Zo moet het materiaal nog waterafstotend worden gemaakt en moet de dikte aangepast worden. Het papier is nu namelijk nog te dun om te gebruiken.

  1. Met 170 man tegelijk Bob Ross’en in de popzaal: dat valt nog niet mee...
    PREMIUM
    video

    Met 170 man tegelijk Bob Ross’en in de popzaal: dat valt nog niet mee...

    Bob Ross was in de jaren 80 en 90 een iconische kunstenaar, gezegend met een enorme haardos, die op tv liet zien hoe je landschappen kon schilderen met paletmes en dikke kwasten. Dát kan ik ook, dacht menig televisiekijker die hem indertijd bezig zag. Dát kunnen wij óók, dachten zaterdagmiddag en -avond 340 Bob Ross-fans in TivoliVredenburg tijdens het Bob Ross’en XL. Maar dát viel niet mee.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht