Volledig scherm
PREMIUM
Onderzoeker Hans Clevers (62) in het lab waar mini-organen worden gekweekt. © Angeliek de Jonge

Orgaankweektechniek die de wereld voorgoed kan veranderen, komt ‘gewoon’ uit Utrecht

Er bestaat een kans dat Hans Clevers uit Utrecht er binnenkort voor zorgt dat de wereld er voorgoed anders uitziet. De wetenschapper en zijn team zijn het brein achter de revolutionaire orgaankweektechniek die, vermoedelijk volgende maand, voor het eerst op een mens wordt getest. Als die transplantatie succesvol verloopt, kan dat het leven van talloze mensen over de hele wereld veranderen.

Zo’n 10 jaar geleden werd een bijzondere technologie ontwikkeld in een Utrechts lab. Onderzoeker Hans Clevers en zijn team ontdekten hoe je buiten het lijf van een patiënt om een orgaan kunt kweken. Iets waarvan heel de wereld dacht dat het onmogelijk was, werd binnen de muren van het Hubrecht Instituut op het Utrechtse Science Park mogelijk gemaakt.  

  1. Passagier wil meer beelden van tramaanslag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Passagier wil meer beelden van tramaan­slag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Een van de inzittenden van de Utrechtse tram waarin vorig jaar een aanslag werd gepleegd, eist inzage in meer camerabeelden van het moment van de aanslag. Hij is ervan overtuigd dat Gökmen Tanis ook op hem heeft geschoten en wil de beelden daarvan zien. Volgens het Openbaar Ministerie zijn alle beelden met de passagier al bekeken en is daarop niet te zien dat Tanis op hem schiet. Toch gaan OM en de passagier nog een keer in overleg, zo was de uitkomst van een kort geding vanmiddag.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht