Volledig scherm
De vrijwilligers van het Wereld Natuur Fond met de opgehaalde rommel. © WNF Utrecht

Organisatie Canal Pride positief ondanks afval: ‘We hadden genoeg kliko’s neergezet’

De Utrechtse Canal Pride van zaterdag heeft zijn sporen nagelaten in de stad. De gemeente Utrecht heeft in totaal 10.000 à 15.000 kilo afval opgehaald, naast de 35 vuilniszakken die het Wereld Natuur Fonds uit de grachten heeft gevist.

Zondagochtend zijn twintig medewerkers en vier veegwagens van Stadsbedrijven om 05.30 uur begonnen met het opruimen van het afval in de stad. De vuilnisboot voer zaterdag en zondag door de grachten om het afval uit het water te vissen.

Kliko’s

Robbert Kalff, organisator van de Canal Pride en eigenaar van het gelijknamige ‘roze’ café Kalff, is niet verbaasd over de hoeveelheid afval die is opgehaald. „Bij dit soort evenementen komt het altijd wel voor dat er afval  wordt achtergelaten. We hadden genoeg kliko’s neergezet waar mensen hun afval in konden gooien. Maar het is niet te voorkomen dat er dan weleens iets op de grond terechtkomt.”

Volledig scherm
Rangers varen in een boot door de grachten © WNF Utrecht

Volgens Kalff was het opruimen dit jaar beter georganiseerd dan vorige jaren. „Vorig jaar hadden we het aantal bezoekers te laag ingeschat, waardoor er te weinig mankracht beschikbaar was. Hier was de buurt niet heel blij mee, aangezien we zondagochtend met een kater boze bewoners moesten sussen.” Kalff zegt dit jaar wél goed te hebben ingespeeld op de hoeveelheid bezoekers.
 

Beperkt

Van tevoren heeft de gemeente samen met de organisatie van Canal Pride gekeken hoe de hoeveelheid afval beperkt kon worden. Zo is in het reglement meegenomen dat deelnemers aan de Canal Pride alleen biologisch afbreekbare versieringen mochten gebruiken. „Zo hadden we confetti die oplost tijdens een regenbui”, zegt Kalff.

De Canal Pride van Utrecht is een jong evenement en gezien de ‘afvalopbrengst’ niet vergelijkbaar met andere evenementen in de stad. Ter vergelijking: Koningsdag in Utrecht leidt jaarlijks tot zo’n 60.000 kilo afval. Vorig jaar kwamen ruim 50.000 mensen op de Canal Pride in Utrecht af. Het is nog niet bekend hoeveel bezoekers er dit jaar waren, maar de verwachting is dat het aantal hoger lag vanwege het mooie weer. 

Volledig scherm
De kenmerkende WNF-panda ging ook de gracht op. © WNF Utrecht

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht