Volledig scherm
PREMIUM
De orka's zwommen vlak voor Redeker langs © Melvin Redeker

Orka's in de Noordzee op een halve meter afstand

Orka's die op nog geen meter voor je langs zwemmen, even komen snuffelen. Avonturier Melvin Redeker is de eerste die de enorme dieren onder water in de Noordzee fotografeerde. De foto's zijn spectaculair.

Quote

Zeventig procent van de aarde is zee. Wie de zee niet kent, kent de aarde niet. Daarom gaan wij op onderzoek uit

Fiona van Doorn

Op eigen kosten zwierven Melvin Redeker en Fiona van Doorn uit Lopikerkapel drie maanden over het meeste noordelijke stukje van de Noordzee. In de omgeving van de Shetlandeilanden wilden ze foto's maken om het thuisfront te laten zien hoe mooi de Noordzee nog is. Maar ook: hoe onbekend.

Fiona van Doorn en Melvin Redeker zijn idealisten met hun stichting IndeNoorzee. ,,Zeventig procent van de aarde is zee. Wie de zee niet kent, kent de aarde niet. Daarom gaan wij op onderzoek uit", zegt Van Doorn.

Samen met haar man trekt ze met haar eigen boot de Noordzee op. Het tweetal had al ontmoetingen met een nieuwsgierige zeehond die aan hun duikcaps en vinnen snuffelde, bruinvissen en hondshaaien. Experts in mariene ecologie of biologie zijn ze niet. ,,,Het is juist onze eigen verwondering die we gebruiken om het verhaal van de Noordzee te vertellen."

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht