Oud-DOS voetballer Henk Temming (93) komt kijken bij de repetitie van DOS 1958.
Volledig scherm
Oud-DOS voetballer Henk Temming (93) komt kijken bij de repetitie van DOS 1958. © Marnix Schmidt

Oud-speler Henk Temming (93) beleeft DOS opnieuw in theater

,,Een voorstelling vol humor en voetbalnostalgie’’, typeert regisseur van Theater Aluin, Erik Snel de theatervoorstelling over de roemruchte beslissingswedstrijd in 1958, waarin DOS landskampioen werd.

Vanavond vond de eerste repetitie plaats van DOS, Het voetbalwonder van Utrecht. Oud-speler, middenvelder Henk Temming, inmiddels 93 jaar, was hierbij aanwezig. Temming luisterde geboeid naar de repetitie. ,,Het was bloedheet die dag. Er was heel hard getraind. DOS was fitter dan Sc Enschede, daarom hebben we gewonnen."

In de voorstelling wordt het verslag van de wedstrijd nagespeeld in een decor van een oude radiostudio. Twee broers en een zus (rollen van Arend Brandligt, Marcel Roelfsema en Gabby Bakker) maken een live-uitzending voor hun dementerende vader die in een verpleeg­huis zit.

Nog één keer komen de spelers van DOS voorbij: linksbuiten Cor Luiten die de beslissende voorzet gaf en de ravenzwarte panter Frans de Munck, die de blonde filmster Jane Mansfield mocht kussen voor de aftrap tegen Sparta. ,,Ja, en vijf minuten later liet ie een verdomd lullig schot van Sparta zomaar door’’, zegt Arend Brandligt in de voorstelling. ,,Hij was met z’n kop nog helemaal bij die suikerspin.’’

Quote

Hij was met z’n kop nog helemaal bij die suikerspin.

Arend Brandligt

Golden goal

Oude Utrechters zullen zich de wedstrijd tegen Sc Enschede nog wel herinneren. Tijdens een beslissingswedstrijd op 15 juni 1958 in het Goffertstadion in Nijmegen versloeg het geelzwarte DOS (de voorloper van FC Utrecht) in een beslissingsduel Sc Enschede. In de derde verlenging maakte spits Tonny van der Linden de golden goal. De gele kanaries waren landskampioen.

14.000 uitzinnige supporters, die geen kaartje hadden kunnen bemachtigen, trotseerden die dag de tropische hitte en keken naar een leeg veld in stadion Galgenwaard, waar het radioverslag van Co Hogendoorn uit grote geluidsboxen te horen was. Hoogendoorn na de goal van DOS: ,,Ik zie hossende fans met de spelers op hun schouders. Tonny heeft van Abe Lenstra gewonnen.’’

Arend Brandligt: ,,15 juni 1958 is de echte Bevrijdingsdag van Utrecht. Pas toen is de ban gebroken, de bezetting van Utrecht echt beëindigd.’’

DOS Het voetbalwonder van Utrecht is alleen op 23 april te zien in Theater Kikker tijdens Culturele Zondag Utrecht 50-75. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht