Volledig scherm
Leon de Kogel in 2013 in het shirt van FC Utrecht © pro shots

Oud-spits Leon de Kogel over zijn ongeluk: Ik dacht dat ik doodging

Leon de Kogel weet zeker dat hij zijn weg naar Galgenwaard weer terugvindt. De oud-spits van FC Utrecht raakte deze zomer zwaargewond bij een auto-ongeluk met een taxi op Malta.

De taxichauffeur nam een verkeerde afslag op een rotonde en belandde zo op de verkeerde kant van de weg, vertelt De Kogel aan FC Utrecht TV. Een tegenligger kwam hard aanrijden en botste frontaal op de passagiersstoel. ,,Dat heb ik nog een soort van meegemaakt. Ik zag mijn knie. Ik had het gevoel dat ik dood zou gaan.”

Bezinning

De Kogel, die tussen 2010 en 2015 onder contract stond bij FC Utrecht, tekende in januari zijn eerste buitenlandse contract; hij zou voor anderhalf jaar bij UE Carnellà in Spanje gaan voetballen. Maar in plaats daarvan traint hij nu vier dagen in de week in het Militair Revalidatiecentrum in Doorn. ,,Ik sta er nu zo in: als ik er maar alles aan doe, dan zie ik wel waar het uiteindelijk stopt.”

De eerste weken na het ongeluk zag De Kogel het een stuk somberder in. ,,Na ongeveer acht weken kwam ik wel tot bezinning dat ik ook blij moest zijn er ik er nog was.”

Kracht

Hiervoor haalt hij vooral kracht uit zijn zoontjes (4 en 1 jaar oud). ,,Ik doe het voor hen, om weer sterk te worden en later een balletje te kunnen trappen met hen in de tuin. Zij zijn het belangrijkst.”

Uiteindelijk ziet De Kogel zichzelf het liefst weer in de Galgenwaard, zodat hij toch nog iets met voetbal kan doen. ,,Daar is het voor mij allemaal begonnen. Ik kwam in de A1 na FC Houten en daarna is het heel snel gegaan. Dat is iets wat je nooit meer vergeet.”

De knie van De Kogel ging door het ongeluk volledig kapot. De kruis- en kniebanden en meniscus zijn gescheurd. Het dijbeen van de aanvaller was op meerdere plaatsen gebroken.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht